MSZP: 2011 sem az egészségügy éve lesz

Az MSZP úgy véli az egészségügy elmúlt fél évét a bizonytalanság és a valóságos cselekvés helyett az egyes csoportok érdekeit szolgáló gesztusintézkedések jellemezték és a 2011-es költségvetés sem hoz számottevő javulást az ágazatnak.

Tukacs István, a számvevőszéki és költségvetési bizottság szocialista tagja keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a hangzatos ígéretek ellenére idén nem növekednek az egészségügy forrásai, nem változik a szféra költségvetésének szerkezete, nincsenek benne az idei büdzsében azok a kilátások, amelyek strukturális reformra utalnának.

Kitért arra is, hogy az Egészségbiztosítási Alapban csökkent idén a gyógyító-megelőző forrás. Az összeg idén 770 milliárd forint, tavaly pedig 790 milliárd forint volt. Ez a keret, álláspontja alapján, nem lesz elegendő arra, hogy folyamatosan forrásokkal lássa el a betegeket kiszolgáló intézményeket.

A szocialista országgyűlési képviselő leszögezte: a gyógyszerkassza idén nem tartalmaz elegendő pénzt, a benne szereplő 343 milliárd forint kevés lesz erre a célra. Nem változott a gyógyászati segédeszközökre szánt összeg, ez 43 milliárd forint 2011-ben - tette még hozzá.
Szerinte nem látszik az sem, hogy a kormány az egészségügy területén átalakítást kívánna végrehajtani.

Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke közölte: a betegek, orvosok hittek a Fidesz választási jelszavában, amely úgy szólt: itt az idő az egészségügy megmentésére. Hangsúlyozta: az egészségügy elmúlt fél évét a bizonytalanság és a valóságos cselekvés helyett az egyes csoportok érdekeit szolgáló gesztusintézkedések jellemezték.

Kökény Mihály szerint az ágazat jövőjét illetően sok a bizonytalanság. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: egyelőre egy vitairat, a Semmelweis Terv létezik, de ebben több a kérdés, mint a válasz. Mint mondta, nem tudni, hogy a kormány államosításra készül-e, vagy marad a társadalombiztosítási rend. Azt sem tudni - fűzte hozzá -, hogy a vitairat csak a tárca elképzelése, vagy a kormányzati állásfoglalás, illetve álvita zajlik, amely mögül majd februárban felbukkan a beígért strukturális reform.

A gazdasági miniszter által korábban felvetett, a gyógyszerkassza 100 milliárd forintos csökkentésére irányuló terv kapcsán Kökény Mihály azt a kérdést tette fel, hogy ki viseli majd ennek a terhét?

Azt is firtatta: mit szól a kormány ahhoz, hogy a Magyar Orvosi Kamra elnöke szerint is "letelt a kegyelmi időszak az egészségügyben"?

Kökény Mihály szerint az alkotmányozási folyamat is befolyásolni fogja az egészségügy sorsát. Ezzel kapcsolatban kiemelte: nem lennének meglepve, ha a kormány szűkítené az ellátásokhoz való hozzáférést.

Szerinte kérdés az is, hogy ha az alkotmány koncepciójából bekerül az alaptörvénybe a magzat jogképessége, akkor tarthatóak lesznek-e a jelenlegi terhesség-megszakítási szabályok. Nem lenne szerencsés, ha 2011-ben Magyarország abortuszvitáktól lenne hangos - fogalmazott.
Leszögezte: a tavaly elfogadott, az egészségügyet érintő törvénymódosítások és kormányrendeletek azt jelentik, hogy "a korszerű egészségbiztosítási szervezet története Magyarországon egyelőre véget ért".

Hozzátette még: az egészségügy megmentése 2011-ben biztosan elmarad, a megmentésre szánt kísérlet még a laikus elsősegélynyújtó színvonalát sem éri el.
Forrás: MTI