Kiborult az egyházi vezető

Az egyiptomi kopt keresztény egyház feje hétfőn - tőle szokatlan bírálatban - felszólította a kairói kormányt, hogy kezelje a keresztények hátrányos megkülönböztetésről szóló panaszait.

Híveit ugyanakkor arra sürgette III. Senuda pátriárka, hogy csillapítsák le zavargásaikat, amelyek az alexandriai Szentek Temploma ellen szilveszter éjjel elkövetett, 21 halálos áldozatot követelő merénylet váltott ki. A hatóságok hétfőn közölték, hogy a feltételezett öngyilkos merénylőt egyelőre a robbanástól leszakadt feje alapján próbálják azonosítani. A támadásért egyetlen csoport sem vállalt felelősséget, a rendőrség azonban az al-Kaida által felbujtott hazai iszlamistákat sejt a terrortámadás mögött.

Az állami televízió késő este közölte a pátriárkával készített interjút, miközben Kairó északi részében több száz, többségében keresztény tüntető csapott össze a rohamrendőrséggel a kormány politikája miatt. A 87 éves egyházfő arra kérte a kormányt, hogy foglalkozzon a keresztények panaszaival, különösen, ami a vallásgyakorlás szabadságát korlátozó törvényeket illeti. "Az államnak is vannak kötelezettségei. Észlelnie kell a koptok problémáit, és megoldást kell keresnie azokra - mondta Senuda. - Ha olyan törvények vannak érvényben, amelyek egyesekkel szemben igazságtalanok, akkor az államnak módosítania kell ezeket."

A pátriárka úgy vélte, hogy az alexandriai Szentek (al-Kiddisszine) temploma ellen elkövetett példátlan terrorcselekmény "pánikot keltett" a muszlimok és a keresztények között, ezzel együtt nyugalomra szólította a kopt híveket, arra figyelmeztetve őket, hogy tiltakozásaikat kihasználhatják politikai aktivisták saját kormányellenes törekvéseik megvalósítására. "A problémákat nyugodt megbeszélésekkel lehet megoldani, nem pedig dühvel és indulatokkal" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a feszültséget az egyiptomi keresztény közösség régóta orvosolatlan panaszai táplálják.

A közel 80 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény, s a vallási közösségnek évek óta feszült a viszonya az ország muzulmán többségével.

Az egyiptomi biztonsági erőket fokozott készültségbe helyezték hétfőn a közelgő kopt karácsony előtt, miután az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egy novemberi nyilatkozatában "törvényes" célpontnak nyilvánította az arab ország keresztény kisebbségét.
Forrás: MTI