Csütörtökön átvesszük Európát

Csütörtök este lesz az Európai Unió soros elnökségének átadás-átvételi ünnepsége a Parlamentben, ezt pénteken a magyar kormány és az Európai Bizottság együttes ülése követi majd.

Az MTI úgy tudja, hogy az előzetes program szerint az átadás-átvételi ünnepségen, az Országház kupolacsarnokában beszédet mond majd Yves Leterme belga és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A rendezvényt a Duna Televízió közvetíti.

Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. A tanácskozás után a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart majd Orbán Viktor és José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.
A Bizottság magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint péntek délután José Manuel Barroso nyitja meg hivatalosan az Európa-pontot, a képviselet új budapesti székhelyét.

A magyar kormány és a Bizottság együttes ülése alkalmából Magyarországra érkező Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön előadást tart a Budapesti Corvinus Egyetemen az unió intézményi reformjáról és a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos várakozásokról. Andor László szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős biztos ugyancsak csütörtökön az Eötvös Loránd Tudományegyetemen beszél az unió versenyképességét ösztönző Európa 2020 stratégiáról.

A magyar kabinet hétfőn kezdődött kétnapos évindító ülésének központi témája az EU-elnökséggel összefüggő feladatok áttekintése.

Magyarország Belgiumtól vette át az EU soros elnöki tisztét.

Forrás: MTI