Négyezer embert menekítettek ki

A Fülöp-szigetek keleti részén keletkezett árvíz és az azt követő földcsuszamlások miatt négyezer embert kellett kimenekíteni, egy 80 éves asszony meghalt, fiát eltűntként tartják nyilván miután elsodorta őket az ár.

Az ország középső részén elhelyezkedő Albay tartományban Joey Salceda kormányzó az öt napja tartó szüntelen esőzés miatt veszélyhelyzetet rendelt el annak érdekében, hogy a tartományi alapokat a mentési munkálatokra fordítsák. Öt város lakosait kimenekítették. Manito városban egy 80 éves asszony 50 éves fiával próbált meg átkelni egy elöntött területen, de az erős áramlás magával ragadta őket. A nő holttestét csütörtökön megtalálták, fia továbbra sem került elő.

A katasztrófának egyik oka az elmúlt évtizedek túlzott, sokszor illegális erdőirtása, amelynek következtében a hegyek képtelenek beszívni a trópusi esőket és a nagyarányú csapadék felgyorsítja a talaj erózióját.

Az esőzések január másodikáig folytatódnak - mondták meteorológiai szakértők, akik a helyzet súlyosbodására figyelmeztettek.
Forrás: MTI