Budai: újabb iratok kerültek elő

Újabb iratok kerültek elő megfigyelt emberekről - közölte az elszámoltatási kormánybiztos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

"Nem csak én voltam célszemély" - fogalmazott Budai Gyula, neveket azonban személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt. Az iratokat - közlése szerint - a Benedek Fülöp volt szakállamtitkár ellen folyó eljárásban lefoglaltak között találták. A fideszes politikus még novemberben számolt be arról, hogy 2008 és 2010 májusa között megfigyelték őt.

Akkor arról tájékoztatott, hogy az ügyészségnek a Benedek Fülöp ellen folytatott büntetőeljárása keretében, egy házkutatás során foglaltak le a személyére vonatkozó megfigyelésre, telefonbeszélgetéseinek lehallgatására utaló és politikusokkal való kapcsolattartásával összefüggő iratokat. Úgy vélekedett, az adatgyűjtés megrendelőjét Szilvásy György volt titokminiszter környezetében kell keresni, Szilvásy György azonban rágalomnak nevezte Budai Gyula állítását.

Benedek Fülöp ügyében az ügyészség novemberi közleményében az állt, hogy a gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki."

Az elszámoltatási kormánybiztos szerdán ezzel összefüggésben közölte azt is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kedden átkérte a Benedek Fülöp ellen folyó büntetőeljárás nyomozati iratait, tekintettel arra, hogy abban az ügyben is mentelmi joggal érintettek felelőssége vetődött fel. Hozzátette, a "vadászati VIP-listákról" van szó. "Aki egy kicsit jártas a vadászatban, az hamarosan meg tudja fejteni, hogy kik lehetnek azok a személyek, akik ezeken a protokollvadászatokon részt vettek" - jegyezte meg.

A kormánybiztos tájékoztatóján kérdésre szólt a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet értékesítéséről is, amelynek ügyében - mint mondta - elkészült a szakvélemény. Az ingatlant lényegesen alulértékelték ahhoz képest, mint amennyit az valójában ér - tette hozzá, emlékeztetve, hogy a moszkvai kereskedelmi központ eladása ügyében hűtlen kezelés miatt folytat eljárást az ügyészség. Megjegyezte, az értékesítéshez a Pénzügyminisztérium engedélyére volt szükség.

A moszkvai kereskedelmi központ eladásának ügye a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság szeptemberi "csontvázjelentésében" is szerepelt.
Budai Gyula jelezte, jövő héten új ügyeket ismertet az elszámoltatással kapcsolatban.
Forrás: MTI