Digitális kapcsolat az adatbázisban

Digitálisan összekapcsolják a megyei könyvtár, a levéltár és a múzeum könyvtári adatbázisait Szekszárdon, így egységesen kereshetővé válnak majd a jelenleg külön kutatható, olvasható dokumentumok.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár mostani, mintegy 360 ezer darabos állománya fél milliós gyűjteménnyé gyarapszik - mondta Liebhauser János, a könyvtár igazgatója szerdán, az intézmény informatikai fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón.

A digitalizációs program keretében lehetővé válik a szekszárdi írói könyvtárak feldolgozása, így Baka István és Mészöly Miklós hagyatékát is könyvtári nyilvántartásba tudják venni - tette hozzá.

A Tolna megyei könyvtárban nemrég zárult le egy informatikai projekt, amelynek köszönhetően 12 millió forintból - az igazgató szavai szerint - "minimális fejlesztések" valósultak az intézményben: szervereket, asztali számítógépeket vásároltak, és többek közt megteremtették a vezeték nélküli internet kapcsolat lehetőségét a könyvtárlátogatók számára.

Liebhauser János beszámolt arról, hogy egy folyamatban lévő, közel százmillió forintos projekt keretében elkezdődik a helyi jelentőségű könyvállomány digitalizálása, amelynek eredményeképp - a szerzői jogi problémák tisztázása után - mintegy ötezer kötetet tesznek hozzáférhetővé digitális formában.

Forrás: MTI