NKH: hosszabítják a BKV tevékenységeit

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) határozata értelmében ismét határozatlan idejű működési engedélyekkel láthatja el a BKV a vasúti tevékenységeit, így 2011. május 8-a után is járhatnak a villamosok a fővárosban - közölte az NKH.

A közlemény szerint az NKH határozatai érintik a helyi vasúti pályahálózat, az elővárosi vasúti pályahálózat és a libegő vasúti pályahálózat működtetését, valamint ezeken a pályahálózatokon a BKV által végzett vasúti személyszállítási tevékenységet is.

Az NKH november 8-án függesztette fel a BKV vasúti működési engedélyeit, és adott ki ideiglenes (6 hónapos határozott időtartamú) működési engedélyeket. A felfüggesztés és az ideiglenes működési engedélyek kiadásának oka az volt, hogy a BKV a szokásos éves igazolási kötelezettsége során - melyben a működési engedélyezési feltételek fennállását köteles igazolni - nem tudta megfelelően tanúsítani, hogy az elkövetkező 12 hónapban várható pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni tudja. A felülvizsgálat során a BKV a működési engedély kiadásához szükséges egyik kritériumnak, a pénzügyi teljesítőképességgel kapcsolatos feltételnek nem felelt meg.

A működési engedélyek felfüggesztése, illetve az ideiglenes engedélyek kiadása után a BKV november 10-én az NKH-hoz, mint vasúti igazgatási szervhez érkezett kérelmében a felfüggesztést elrendelő határozatok hatályon kívül helyezését kérte. Ebben a kérelmében a BKV egyidejűleg nyilatkozott arról, hogy a 2011. évi működése során meg tud felelni a pénzügyi teljesítőképességgel kapcsolatos kötelezettségeknek.

Ezt követően egy kormányhatározat rendelkezett a fővárosi közösségi közlekedés működtetése érdekében szükséges intézkedésekről és ennek érdekében arról is, hogy a 2010. évi központi költségvetés általános tartaléka terhére 7,5 milliárd forintot csoportosítsanak át a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működésének biztosítása érdekében.

A BKV december 7-én kelt nyilatkozatában kijelentette, hogy a 7,5 milliárd forint bankszámlájára megérkezett, egyben erre való hivatkozással ismételten kérte a felfüggesztést elrendelő határozatok hatályon kívül helyezését.

Az NKH szerint a vasúti közlekedésről szóló törvény alapján a felfüggesztést elrendelő határozat hatályon kívül helyezésére akkor van mód, ha a vasúti társaság (jelen esetben a BKV) igazolta, hogy a felfüggesztés elrendelésének oka megszűnt. Mivel ezt a BKV hitelt érdemlően igazolni tudta, ezért minden akadály elhárult a működési engedélyeinek határozatlan időtartamúra való visszaminősítése elől, vagyis 2011. május 8-a után is jogszerűen közlekedhetnek villamosok, metrók, HÉV-ek, továbbá a fogaskerekű és a libegő - áll a közleményben.
Forrás: MTI