Lázár: csak a tempó más

Nem személyi, hanem a törvényalkotás tempójával kapcsolatos vitának tartja a Rogán Antal által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat körül kialakult nézeteltérést Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője, úgy fogalmazott, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek semmilyen konfliktusa nincs a kormánypárti képviselőcsoporttal.

A fideszes Rogán Antal a közelmúltban benyújtott alkotmánymódosítási javaslatával azt kezdeményezte, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási joga kerüljön bele az alaptörvénybe. Múlt szerdán kiderült, az indítványt a kormány nem támogatja – ezt Navracsics Tibor már a kormány ülése előtt borítékolta. A Fidesz-frakció hétfőn dönt róla, napirendre tűzését azonban már kezdeményezte a Fidesz-KDNP. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője  múlt csütörtökön azt mondta: "a miniszterelnök tiszteletben tartja a frakció döntését, és annak megfelelően fog szavazni hétfőn az Országgyűlésben" Rogán Antal indítványáról.

Ugyanakkor Lázár János azt nyilatkozta: csodálkozik, hogy vita generálódott a javaslatról. Nincs szó személyi ügyről - jelentette ki. Majd hozzátette, hogy Navracsics Tibornak semmilyen konfliktusa nincs a frakcióval, ő a képviselőcsoport által leginkább támogatott kormánytag.

Véleménye szerint a frakcióülésen gyorsan el lehet majd dönteni a kérdést, az ugyanis a képviselőcsoport szempontjából "nem meghatározó jelentőségű".

A vita létét elismerte, és úgy vélekedett, hogy a nézeteltérést a tempó okozhatja. Hangsúlyozta, elfogadható az az álláspont is, amit az igazságügyi tárca képvisel, hogy az új alkotmányban kellene majd rendezni az NMHH-elnöknek a díjszabással kapcsolatos rendeletalkotási jogkörét, de az az érv is megfontolandó lehet, hogy még az idei év végéig zárják le a média átalakításával összefüggő ügyeket.

Kifejtette: előfordulnak olyan helyzetek, hogy a képviselők és a kormány szakmai álláspontja között feszültség van. Az elmúlt években ilyenkor mindig a képviselőcsoportok léptek hátra, és a kabinet javára feladták véleményüket. "Mi megpróbáljuk meggyőzni az érintett kormánytagot" - mondta, hozzátéve, az ő dolga, hogy jó megoldások, jó kompromisszumok szülessenek.

Lázár János a tempóról szólva emlékeztetett, az Országgyűlés a megalakulása óta ez idáig 128 törvényt fogadott el, amelynek felét a kormánypárti képviselőcsoport, másik felét pedig a kabinet kezdeményezte. Hozzátette, még legalább húsz törvény vitája zajlik. A politikus elfogadhatónak nevezte, ha ennyi jogszabálynál egy-kettő esetén szakmai vita alakul ki.

A frakcióvezető a KDNP-frakció szabad vasárnapra vonatkozó javaslatával kapcsolatosan elmondta, arról még nem döntött a Fidesz-frakció, de a hétfői tanácskozásukon téma lesz.
Személyes véleményét hangsúlyozva közölte: az indítvány megfontolásra érdemes, bár - mint fogalmazott - a "népnevelő kísérletek" nem biztos, hogy a legsikeresebbek. "Én tudok azonosulni azzal az elképzeléssel, hogy a családok ne bevásárlóközpontokban töltsék vasárnap a szabadidejüket, de nem biztos, hogy minden család tud ezzel azonosulni" – fejtette ki, megjegyezve, hogy a kezdeményezésnek lehet kockázata, és kiválthat ellenállást.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a részletszabályokat lehet úgy formálni, hogy elfogadható legyen számára.

Szólt arról is, hogy a hétfői frakcióülésen téma lesz a költségvetési módosító javaslatokról való parlamenti szavazás.
Forrás: MTI