Egy különös betegség: a hidegallergia

Létezik egy furcsa allergiatípus, a hidegallergia. Sokan nem hiszik, hogy ez egy valódi betegség, de sajnálatos módon mégis sokan szenvednek tőle. Hogy milyen tünetei vannak és hogyan kezelhető? Erre kerestük a válaszokat.

Anafilaxia
Ez az életveszélyes állapot akkor alakul ki, ha valamilyen anyagra a szervezet túlzott allergiás reakcióval válaszol, vagy, ha bizonyos anyagok más mechanizmussal ilyen reakciót indít el a szervezetben. Általában légúti allergének esetén (pollenek, háziporatka vagy állati szőr) általában nem jelentkezik ilyen súlyos reakció, ilyen esetben az asztmás roham a legsúlyosabb forma. Gyakori anafilaxiát kiváltó anyagok a gyógyszerek, szérumok, a méh, darázs vagy egyéb rovarméreg, kígyóméreg. /allergiacentrum.hu/
A XXI. század népbetegsége az allergia, emiatt sajnos a hidegallergiás megbetegedések száma is rohamosan nő. A tünetek a következők: bőrviszketés, bőrfájdalom, bőrpirosság, bőrgyulladás és felhólyagosodás, leggyakrabban a végtagokon és az arcon. A hidegallergiának két típusát különböztetjük meg.

Az egyik a familiáris változat, melynek kialakulásában öröklődést tételeznek fel. A másik a szerzett, tehát később kialakuló forma, mely a gyakoribb. Kialakulásának háttere azonban ismeretlen: bár olykor összefüggésbe hozható gócfertőzéssel, férgességgel vagy ételallergiával. Szerzett formája általában tizennyolc-huszonöt éves kor körül szokott jelentkezni.

A hidegallergia változatai

Magának, a betegségnek több változata is ismert. Az egyik például az, mikor a hideg fizikai hatására a szervezetben levő anyagok kicsapódnak és csalánkiütést okoznak. A másik fajtája, amikor a szervezetben a különböző immunfolyamatok olyan antitesteket hoznak létre, melyek a hidegre kicsapódnak. Ezeknek a jelenlétét, csak laborvizsgálatokkal lehet kimutatni, ezért ilyenkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

De mielőtt még mindenki azt hinné, hogy ő is ebben a ritka betegségben szenved, győződjön meg róla. Ezt egy jégkocka segítségével könnyen megteheti: helyezze a kézfejére a jeget, és ha néhány perc mulva kiütések jelennek meg rajta, nagy valószínűséggel hidegallergiája van. A hideg okozta bőrpírt ne keverjük össze a kiütésekkel!

Ennek a betegségnek semmi köze sincs az immunbetegségekhez, de sajnos nagyon megnehezíti az allergiások életét, hiszen csak óvatos öltözködés és kesztyű viselésével kerülhető el. Bár idővel megszűnhet a betegség, a beszámolók alapján inkább évről-évre súlyosbodnak a tünetek.

Hol és mitől jelentkeznek a tünetek?

A hidegallergia jellemzően négy fok alatt jelentkezik. A hideg úgy hat a testre, mint egy fizikai inger. Ennek hatására hisztamin szabadul fel a szervezetben, majd csalánkiütés és viszketés jelentkezik a bőrön. Főként a hideggel érintett felületeken jelentkeznek a tünetek, tehát az arcon és a végtagokon.

De a test bármely részén előfordulhatnak kiütések, melynek  tüneti néhány perctől akár néhány napig is eltarthatnak. Jellemzően azonban, amint meleg helységbe ér az ember, eltűnnek a foltok. Sajnos ez a hidegre történő túlérzékenység nem csak télvíz idején keseríti meg a betegségben szenvedők életét.

Egyesek számára hideg folyadék hatására is megjelenhetnek a tünetek, akár a legmelegebb nyári napon is. Fórumokon akadt, aki arról számolt be, hogy egy hideg ital elfogyasztása után megduzzadtak az ajkai és a garat nyálkahártyája, mely légzési és nyelési nehézséget okozott számára. Egy másik hozzászólónak, egy hűsítő medencézés keserítette meg az életét.

A hidegallergia végzetes következménnyel is járhat: a hideg, hirtelen vérnyomás és vérkeringési sokkot okozhat, ami pedig az egyébként egészséges ember halálához vezethet. Ennek veszélye akkor áll fenn, ha az egész testet vagy annak jelentős részét éri hideg, ilyenkor haladéktalanul adrenalint tartalmazó injekciót kell alkalmazni.

Hidegallergia kiütései

Különböző nagyságú csalánfoltok is jelentkezhetnek a bőrön, attól függően, hogy a beteg mennyi időt érintkezik a hideggel, és milyen nagy a hőmérsékletkülönbség. Általában először a ruha által szabadon hagyott területeken jelentkeznek kiütések, például: az arcon, a nyakon vagy a karokon. De sajnos volt, aki az egész testét ellepő kiütésekről számolt be.

A betegség kezelése

A legfontosabb, a hideghatás kerülése. Vagyis amennyire csak lehet, el kell fedni a test szabadon lévő felületeit: sapkával, sállal és kesztyűvel. Gyógyszeres kezelés is lehetséges, de a fórumozók beszámolói alapján ezek általában nem sokat érnek. Mivel allergiás reakcióról van szó, sok esetben kalciumos pezsgőtabletta is enyhíti a tüneteket.