Angolosan távoztak a mexikói rabok

Legalább 149 rab szökött meg pénteken egy, az amerikai határ közelében található mexikói börtönből, méghozzá a főbejáraton át.

A fegyencek lassan, egymás után szivárogtak ki a Nuevo Laredo-i börtön kapuján - közölte egy rendőrségi forrás.

"Az, hogy bejáraton távoztak azt jelenti, hogy a börtönőrök is közreműködtek a dologban" - tette hozzá. "Sokan megszöktek, jelenleg a börtönlistákat ellenőrizzük, hogy megtudjuk, pontosan hányan" - mondta az ügyészség szóvivője.

A pénteki volt az utóbbi idők legnagyobb szökése, de nem ritka, hogy több tucatnyian távoznak önkényesen a mexikói börtönökből.

Nuevo Laredo egyetlen állami szintű büntetés-végrehajtási intézetét jelenleg katonák és rendőrök veszik körül. Az itteni rabok többségét drogkereskedelemmel összefüggő bűntettek miatt tartják fogva.

A rabok általában az őrök lefizetésével kerülnek szabadlábra. Szeptemberben 85 fegyenc szökött meg a közeli Reynosában található börtönből, júliusban pedig arra derült fény, hogy egy fegyházból az őrök rendszeresen kiengedték a rabokat, akik bosszúakcióik végrehajtása után visszatértek a börtönbe.

Félipe Calderon, Mexikó elnöke a kábítószer kereskedelem elleni harc keretében azt is megfogadta, rendet teremt a büntetés-végrehajtási intézetekben, amelyekben az utóbbi időben a drogbárók luxuskörülmények között raboskodhattak, és akkor szökhettek meg, amikor csak akartak.
Forrás: MTI