A lemezkiadó bukott, a Jackson-család kaszált?

Csúnyát bukott Michael Jackson napokban boltba került albuma, amelyen a tavaly elhunyt pop királyának eddig ki nem adott dalai hallhatók. A lemezből egyedül a Jackson-család tudott profitálni, ők viszont megdöbbentően sokat.

A december 10-én megjelent Michael című válogatás azokból a dalokból áll, melyeket Jackson életében már nem tudott befejezni, illetve amiket nem tartott elég jónak ahhoz, hogy befejezze. Az értékes hanganyagokat eddig a Jackson-família őrizte, de 128 millió fontért (átszámítva majdnem 40 milliárd forint) a család eladta a Sony lemezkiadónak, amely óriási profitot remélt a novemberben bejelentett, 10 dalt tartalmazó cd-től.

Rossz előjelek már korábban is voltak, főleg miután a rajongók belehallgathattak a hanganyagokba, melyekben olyan előadók működnek közre, mint 50 Cent, Akon vagy Lenny Kravitz. Szerintüki ugyanis a Breaking News, Keep Your Head Up és Monster című dalokban nem is Jackson énekel, a Sony pedig csak bevágott régebbi dalrészletekkel próbálta elérni azt, hogy azok a király műveinek tűnjenek. Éppen ezért a rajongók együttesen bojkottálták a lemezt. Ezeket a dalokat mellesleg a lemezkiadó a Cascio-családtól vásárolta meg, nem Jacksonéktól.

Pedig pont a Jacko-rajongókat kellett volna elvarázsolni a tíz, túlvilágon túlról érkező dallal. Bár a rangosabb zenei magazinok jó kritikával illették a lemezt, ez nem mentette meg a bukástól. A megjelenés hetében (amikor is minden album a legjobban teljesít) nem kelt el annyi sem a korongból, hogy az az amerikai lista első öt helyére bekerüljön.

Ezzel a teljesítménnyel a Michael című kiadvány lett az első olyan Jacko-korong, ami nem jutott be a legjobb öt közé és a Sony Entertainment eddigi legnagyobb, majd negyven milliárdos ballépése.

A jelek szerint Jackóról mégsem lehet minden bőrt lehúzni, ha az nem teljesen tisztességesen történik.