Orbán: a legfontosabb az euró védelme

Az euró védelme első számú feladat a politikusok számára az Európai Unióban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, uniós elnökségi körútja bécsi állomásán.

"Ha az euró nem olyan erős, mint lennie kellene, akkor az Európai Unió sem olyan erős, mint lennie kellene" - fejtette ki a miniszterelnök, akit a 2011 első félévi magyar uniós elnökség fő célkitűzéseiről kérdeztek külföldi újságírók az osztrák miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. Kiemelte, hogy létre kell hozni egy állandó válságkezelő mechanizmust az euró védelmében. Hangsúlyozta azt is, hogy össze kell hangolni a tagállamok gazdaságpolitikáját.

A legfontosabb elnökségi célkitűzések között említette Orbán Viktor az Európai Unió alapszerződésének módosítását is. Ez történelmi jelentőségű feladat és kihívást jelent, de egyben csodálatos feladat egy politikus számára - mondta. Az EU bővítését illetően kijelentette: Európa borúlátóbb, mint lennie kellene. A pesszimizmus érthető a gazdasági válság fényében, de ha az EU elveszíti akaratát és "étvágyát" a további bővítésre, annak a gazdaságra is hátrányos következménye lesz - vélekedett a miniszterelnök.

Horvátországot a lehető leghamarabb fel kell venni az EU-ba - mondta. Felidézte, hogy a 2011 első félévében sorra kerülő magyar elnökségi programban többek között szerepel a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása is. Kiemelte még a schengeni térség kiterjesztését Romániára és Bulgáriára. Reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökség végéig létrejön egy európai uniós roma-stratégia. Rámutatott továbbá, hogy februárban egy energiaügyi csúcstalálkozót rendeznek a magyar elnökség égisze alatt.

Orbán Viktor kijelentette, nem biztos abban, hogy a Duna-stratégia befejezhető a magyar elnökség alatt. Magyarország sokat tehet, hogy előbbre vigye az ügyet, de a stratégia szorosan kapcsolódik a következő hétéves költségvetési ciklushoz, és források nélkül nem fog működni. "Ezért a munka nagy része a lengyel, dán és ciprusi elnökség idejére marad" - mondta. Magyarország büszke arra, hogy új tagállamként veheti át az elnökséget - mondta. Hozzátette, az elnökségi félév lehetőség arra, hogy Magyarország helyreállítsa "az elmúlt nyolc évben elvesztett szavahihetőségét".

Kérdésre válaszolva visszautasította az új médiaszabályozási rendszerrel kapcsolatos bírálatokat. "A szabályozás nagyon európai" - fogalmazott. Kijelentette, hogy alaposan tanulmányozta, és annak nincs egy főbb paragrafusa sem, amely ne szerepelne más európai szabályozásokban. Magyarországon jelenleg egy új alkotmány létrehozása folyik. A jelenlegi 1949-ben keletkezett, többször módosították, de egy új alkotmányt eddig nem sikerült létrehozni, noha a jelenlegiben is szerepel, hogy az átmeneti. Szükség van egy új és "stabil" alkotmányra, és az új médiaszabályozás ennek a részét képezi - mondta Orbán Viktor. Az új médiarendszer hatékonyabb, autonómabb és szabadabb lesz, mint az előző volt, amely két pártnak az 1990-es évek elején született alkuján alapult - fejtette ki.

Orbán Viktor Bécsben munkamegbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák miniszterelnökkel. Ezt követően Berényi Józseffel, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökével elköltendő munkaebéd szerepelt a bécsi programjában. Bécsből a tervek szerint délután a szlovák fővárosba utazik tovább a miniszterelnök. Pozsonyban Iveta Radicová szlovák kormányfővel aktuális európai témákról, a két ország Európai Unión belüli együttműködéséről, időszerű politikai kérdésekről és kétoldalú, szlovák-magyar kérdésekről tárgyal majd - közölte a szlovák kormányhivatal.
Forrás: MTI