Izrael: komoly vádak

Egy izraeli emberjogi csoport azzal vádolja az izraeli rendőrséget, hogy köveket hajigáló kiskorú palesztinokat vett őrizetbe Kelet-Jeruzsálemben, és törvénysértő módon bánt velük.

A megszállt területeken élők emberi jogi helyzetével foglalkozó B,Celem szervezet azt közölte hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében, hogy az izraeli rendőrség legkevesebb 81 palesztin kiskorút - köztük egy ötéves gyereket - vett őrizetbe 2009 novembere és 2010 októbere között, akik a gyanú szerint köveket hajigáltak izraeliekre a jeruzsálemi óváros közelében. A jelentés szerint egyeseket közülük éjszaka vittek el otthonukból, és úgy hallgatták ki őket, hogy szüleik nem voltak jelen.

November végén izraeli orvosok, tanárok és szociális munkások nyilvános levélben fordultak hasonló vádakkal Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz, "nyílt jogsértésekkel" vádolva a kelet-jeruzsálemi Szilván negyedben működő rendőrséget. Mint írták, előfordult például olyan eset is, hogy egy tízéves kisfiú teste tele volt véraláfutásokkal a kihallgatás után.

Az izraeli rendőrség - akkor is és most is - visszautasította a bírálatokat. Miki Rózenfeld szóvivő a levélre válaszul elmondta, hogy a hatóságok "szigorúan tartják magukat a törvény kereteihez", vagyis nem fordulhat elő az, hogy 12 év alattiakat szülői jelenlét nélkül hallgatnak ki. A rendőrségi szóvivő hozzátette: a visszaélések lehetőségét kizárja az is, hogy a kihallgatásokat videóra kell venni.

Ezúttal is azt hangoztatta a rendőrség, hogy az őrizetbe vételeket törvényesen hajtották végre, azzal a céllal, hogy véget vessenek a rendőröket, zsidó telepeseket és őket védő biztonsági őröket érő kődobálásoknak. A túlnyomórészt arabok lakta Kelet-Jeruzsálem Szilván negyedében az utóbbi időben különösen gyakoriak voltak az erőszakos cselekmények a palesztinok, az izraeli biztonsági erők és zsidó telepesek között.
Forrás: MTI