Megszavazták maguknak a karácsonyi ajándékot

Újfent megbizonyosodhattunk afelől, hogy ha másban nem is, de kommunikációban és retorikában csillagos ötös jár a kormánynak. A hangzatos ígéreteket jó hangosan artikulálják, amikor viszont simliskedés megy, mély csend honol.

Pártfinanszírozás Magyarországon
A törvény kimondja, hogy a párt vagyona a tagok által fizetett tagdíjból, az állami költségvetésből juttatott támogatásokból, az állam által ingyenesen átadott ingatlanokból, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok és magánszemélyek vagyoni hozzájárulásából, végintézkedés alapján természetes személyek hagyatékából, a párt a törvény által meghatározott gazdálkodó tevékenységéből és a párt által alapított vállalat és egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság adózott nyereségéből képződik.

A párt részére ezen kívül költségvetési szerv, állami vállalat, állami részvétellel működő gazdasági társaság, közvetlen költségvetési támogatásban részesülő alapítvány vagyoni hozzájárulást nem adhat. A párt más államtól nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást s névtelen adományt sem. E szabály megsértése esetén annak értékét az állami költségvetésnek be kell fizetni és a párt költségvetési támogatását ezzel az összeggel csökkenteni kell.

forrás: Jogi Fórum
Orbán nagyon jól tudja, mit akar hallani a magyar nép. A híres huszonkilenc pont éppen azt tartalmazta, amire a nyolcéves szoci kormányzás után az emberek vágytak. A politikától és a politikusoktól megcsömörlött plebsz pontosan azt akarta, hogy valaki végre rácsapjon az asztalra, és a saját háza körül is söprögessen.

A huszonkilenc pontba éppen ezért kerültek be olyan intézkedések is, mint például a kormányzati szinten megjelenő költségstop, a kétmilliós bérplafon, a költségvetési pénzek fokozottabb felügyelete, és nem utolsó sorban a pártok pénzügyi támogatásának 15 százalékkal való csökkentése.

Nagy tervek


Nem kérdéses, hogy a pártfinanszírozás reformra szorult. De nem ilyen formában. Azt ugyanis nem látni tisztán, miként oldja meg a pártpénzek körüli korrupciós problémákat és az átláthatatlanságot az, hogy a választáson elért eredményekkel arányosan osztják szét a pártpénzeket is.

Egy részről üdvözlendő volt, hogy mindez 15 százalékkal kevesebb pénzből fog történni. Főleg ha arra gondolunk, hogy több mint három és fél milliárd forint sorsáról van szó, amit természetesen mi fizetünk ki nekik a parlamenti bohóckodásukért. Úgyhogy ebbe inkább ne is gondoljunk bele!

Ugyanakkor az állami támogatás lefaragása szintén a korrupció veszélyét erősíti meg a pártokon belül, hiszen kénytelenek lesznek illegális forrásokból pótolni a hiányt.

Csak halkan

A nagy nyugdíjazás és médiatörvény viharos időszakában a magyar sajtó ingerküszöbét csak alig-alig érte el a hír, hogy bizony ez a 15 százalékos csökkentés is csak egy volt a sok hangzatos duma közül. Nyilán azért sem kapták fel a fejüket, mert nem verték túl nagy dobra, hogy megint bedőlt egy pont a nagy orbáni akciótervből.

Ugyanis a megszorításokról és különadókról szóló jövő évi költségvetéshez hozzáfűztek egy aprócska módosítást, mely visszaállította a pártfinanszírozás eddigi rendjét.

A Fidesz így 1 milliárd 55 millió, az MSZP 521,3, a Jobbik 448, az LMP 249,2, a KDNP pedig 232,6 millió forintot kap a költségvetésből. Külön vicc, hogy még az MDF-nek is jár 42,8 milliócska. Vérlázító számok, dehát ez a demokráciának mondott valami velejárója.