2011. január 1-től Magyarország a soros elnöke az Európai Uniónak. Az örökség, amit átveszünk részint nehéz, de talán a helyzet kedvező.

Örökölt gondok

Európai Unió
Az Európai Unió Tanácsának elnökségét jelöli, melyet egy-egy tagállam tölt be féléves időtartamra. A soros elnökség szerepe jelentős, számos területre kiterjed, hiszen amellett, hogy az Unió külső képviseletében főszerepet játszik, mindig az elnökség hívja össze a Tanácsot, elnököl a Miniszterek Tanácsában és egyéb testületekben, gondoskodik a szavazásról, aláírja a megszületett döntéseket. A tárgyalásra kerülő kérdések összeállítása is az elnökség feladata, így befolyásolhatja a napirendre kerülő ügyeket.

Magyarország 2011 első felében lesz az Európai Unió soros elnöke, ami nagy felelősséggel és rengeteg szervezéssel jár, hiszen ez azt is jelenti, hogy hazánk ad otthont az Európai Tanács ülésének és a Minisztertanácsok és magas rangú találkozók egy része is hazánkban zajlik majd.
Jövő év első félévében mi leszünk a megoldások és a kommunikáció origója. Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy le kell vezényeljük az EU következő költségvetéséről szóló vitáját. (Ugyan ennek nem ránk kellett volna maradni, de a megállapodás a belgák alatt elmaradt.)

Nagy vihart kavart az utóbbi időben a roma kérdés, amire szintén hazánknak kell a megoldást megtalálnia. A nyugati nagyhatalmak bizony nem bántak kesztyűs kézzel a romákkal. Mi, mint "tapasztalt" ország, talán több eséllyel találhatunk kiutat a problémára.

A vízügyi stratégia is kulcskérdés lesz a jövőben, megoldást kínálhat rá az Európai Duna Régió Stratégia, amely a vízkészletek megvédésével foglalkozik. Ezt kellene elfogadtatni a tagországokkal.

Persze adják magukat a mezőgazdasági kérdések is: hogyan viszonyulunk a német-francia megállapodáshoz; mi lesz a tejtermeléssel; hogyan védjük meg az uniós agrártermékeket, stb.

A horvát csatlakozási folyamat utolsó fázisa is alattunk megy végbe. Elvileg ez rutinmunka a többihez képest. Emellett már többször is kijelentettük azt, hogy a Balkán integrációját tartjuk elsődleges célnak. A szerbekkel viszont történelmi örökségük miatt nehéz lesz megállapodni.

Kedvezőtlen politikai örökség …

Az elmúlt elnökségek után nem mondhatjuk, hogy a mércét nagyon magasra rakták volna. Nicolas Sarkozy alatt még nagyjából úgy zajlottak a dolgok, ahogy kellett, azonban az örökösök nem folytatták olyan elánnal, mint a mindenlében kanál francia.

A svédek, úgy tűnt inkább túl akarnak lenni rajta, sem minthogy csinálják. Azonban az igazi mélyrepülést a csehek hozták. Tény, ők a legnagyobb válságot fogták ki, és nem csak gazdasági értelemben. A hazai politikai helyzet ingataggá tette a politikai pozíciókat, így mindenki a prágai eseményekkel volt elfoglalva.

A cseheknél csak a belgák voltak nehezebb helyzetben. A gazdasági válság felszínre hozta a flamand-vallon ellentétet. Jelenleg az ország a szakadás szélén áll, így megint csak nehézkes az uniós ügyekkel foglalkozniuk. Volt is egy kormányváltás náluk, és az EU-ba delegált biztosukat is leváltották.

Kedvezőtlen gazdasági...


Akár tetszik akár nem, az unió nagyon súlyos gazdasági válságban van. Egymás után derül ki a tagországkról, hogy kezelhetetlen az adósságálományuk, csödközeli az államháztartásuk helyzete. Görögország, Románia, Csehország, Írország, Portugália, Magyarország. Mindanyian rászorultak a rendkívül súlyos megszorításokra, és a hatalmas hitelekre. Az euró egyre gyengül, sokak szerint nem éri meg felnőtt korát.

Természetesen nem nekünk kell mindezeket megoldani, ám ez a helyzet nem könnyíti meg az elnökségünket. Kihívás, aminek akár jó végeredménye is lehet. Optimizmusra adhat okot, hogy az Orbán-kormány válságadóit több ország is példának állította, nemrégen pedig a készülő adórendszerünkről írt kifejezetten pozitívan a Frankfurter Allgemaine Zeitung.

… és a kedvező helyzet

Ellentétben elődeinkkel kedvező belpolitikai helyzetben várhatjuk a soros elnökséget. A Fidesz kétharmados többsége ebből a szempontból biztosan stabil hátteret nyújt.

Valamivel nagyobb nyitottsággal is várjuk a feladatot közvetlen elődeinknél. Eddig is számos tárgyalást folytatattak már az illetékesek a külföldi kollégáikkal.

Az sem elhanyagolható, hogy Európa elitje fél évig Budapestre fog járni, ami komoly bemutatkozási lehetőség ad az országnak. Ennek pozitív gazdasági vonzatai is lesznek.

Kiugrási lehetőség

Az EU-ban felgyülemlett újabb problémákra viszont megoldást kell találni. Ennek nyílván két vége lehet: megoldjuk, vagy belebukunk. A feladat nem kicsi, hiszen valamilyen megoldást a gazdaság rendbetételére is kell találni. Itthon már több lépést is tettek, kérdés, hogy az EU-ban milyen hatással lesz ez.

Ami bizonyosan pozitív, hogy viszonylag alacsony működési költségvetést írt elő az Orbán-kormány. A 80 milliós tervezett kiadás kimondottan takarékos.