Az MSZP nem kér belőle

Az MSZP elutasítja az újságírók tevékenységének korlátozását az Országházban, és nem ért egyet azzal sem, hogy csak kéthetente legyenek ülések, illetve határozathozatalok.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője vasárnapi telefonos tájékoztatóján arra reagált az MTI-nek, hogy Kövér László az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: szeretné elérni, hogy a politikusoknak a parlamentben csak akkor kelljen nyilatkozniuk bárkinek, ha arra felkészültek, és vállalják a beszélgetést. A házelnök az interjúban arról is beszélt, hogy képviselők tehermentesítése érdekében - nem csökkentve az ellenzék napirend előtti felszólalási, kérdésfeltevési lehetőségeit - kéthetes ülésezési rendben lennének határozathozatalok.

Török Zsolt úgy látja, Kövér László beállt azok közé a politikusok közé, akik szerint a demokrácia ellen határozottabban kell fellépni.

Hozzátette: a házelnök kijelentései bizonyítják, hogy a kormánypárti politikusok most már a látszatra sem adnak.

A szóvivő azt mondta, megérti Kövér Lászlót, hiszen a héten egy internetes portál a parlamentben kérdéseket tett fel fideszes képviselőknek a magán-nyugdíjpénztárakról, és volt olyan, aki letagadta, hogy a Fidesz-frakció tagja lenne, mások pedig még a nevüket sem akarták elmondani.

Megértjük, hogy félnek a sajtótól, de ennek nem az a módja, hogy az újságírók munkáját korlátozzák. Nem gondjuk, hogy a házelnök megoldása lenne az üdvözítő, hiszen a demokrácia, a szólásszabadság és a sajtószabadság kiemelten fontosak Magyarországon - közölte.
Török Zsolt kitért arra: Kövér László a kevesebb ülésezésre vonatkozó javaslatával lebuktatja a Fidesz-frakció kétharmadát, akik az állás- és funkcióhalmozás mintapéldái.

A szóvivő arra kért minden józan demokratát, aki nem akarja, hogy lábbal tiporják a demokratikus jogokat, és elvegyék 3 millió ember megtakarítását, hogy írja alá az MSZP petícióját, mert ez az a társadalmi erő, amely a legnagyobb tömeget képes megmozgatni.
Forrás: MTI