Tabáni István rendhagyó helyszínen, a Nemzeti Galériában vehette át platinalemezét. Az énekes szokásához híven szerényen és csendben konstatálta a sikert, ennek ellenére mi kifaggattuk őt az érzéseiről.

Lassan egy éve, hogy megnyerted a Csillag Születiket. Két nagylemez, számos fellépés, rengeteg rajongó és most már egy platinalemez is mögötted van. Hova tovább?

Tabáni István
Tabáni István (Budapest, 1978. január 22.) festőművész, grafikus, énekes. 2008-ban jelentkezett a TV2 tehetségkutató műsorába a Megasztár 4. szériájába. A műsor válogatóján először a Queen együttes Bohemian Rhapsody című számát énekelte és később bejutott a legjobb 70 énekes közé, azonban kiesett, mivel a zsűri szerint nem tudta felülmúlni az első produkcióját.

2009-ben, egy évvel a komoly csalódást jelentő kudarc után jelentkezett az RTL klub tehetségkutató műsorába a Csillag születik 2. szériájába, ahol felismerték benne a tehetséget, így 2009. december 19-én meg is nyerte a tehetségkutató műsort. A műsör befejezését követően Tabáni István esetében egy meglehetősen egyedi, mindezidáig töretlen zenei karrier csúcsra jutásának lehetünk szem- és fültanúi.
Ahogy eddig is csináltam, szeretnék még több dallal eljutni az emberekhez.

Milyen érzés, hogy platinalemez lett a Ments meg! című albumod?

Nagyon örülök neki. Sokat köszönhetek a családomnak és a barátaimnak, mert hála nekik soha sem fogom elfelejteni, hogy honnan jöttem. Sok új barátot és segítséget hozott nekem a műsor, de azok az igazán fontosak az életemben, akik régen is mellettem álltak.

Értesüléseim szerint a Gyönyörű szép című új lemezeden több számot is te írtál. Igaz ez?

Az új albumon, két dal zenéjét és szövegét valóban én írtam. Persze voltak segítségeim a hangszerelésben.

Korábban is írtál már dalt?

Igen, az első albumnál a címadó dalt én szereztem.

Ezúttal mi adta az inspirációt a dalszerzéshez?

Az inspiráció egy érdekes dolog, az csak úgy jön… Bármilyen helyzetben megtalálhatja az embert. Akármi kiválthatja: egy érzés, egy benyomás, egy impresszió.

Terveztek az új albumhoz lemezbemutató koncertet?


Igen, most is beszéltünk róla a kiadóval. Jó lenne egy koncert, de az már csak jövőre lesz esedékes. Sok felkérésem van még decemberre és egy lemezbemutatóra pedig rá kell készülni rendesen.



Nemcsak a siker, a szerelem is rád talált. Ennyi elfoglaltság mellett hogy jut időd a magánéletedre?

Nem könnyű megoldani, mert mindig meg kell osztanom a figyelmemet és az energiáimat, hogy azokkal is legyek akik fontosak. Például most is itt van velem a párom. (nevet) Muszáj kompromisszumot kötnöm az élet minden területén.

Sok helyre elkísér a párod?


Igen, Csilla ha teheti, mindenhova jön velem. Most is csak azért jött fel Budapestre, hogy részese lehessen a platina átadásnak. Délután már megy is vissza Szegedre.

Sok zenész panaszkodik a tehetségkutatókra. Annak ellenére, hogy te is egy ilyen műsornak köszönheted a sikeredet, mennyire érzed azt, hogy elvennék a figyelmet rólad a most futó szériák?


Azt látom, hogy nagyon telített a piac. Azok közül, akik évek óta vannak a pályán és a nulláról kezdték – én is a nulláról kezdtem, csak nekem sokat segített a Csillag Születiken műsora – sokan rossz szemmel tekintenek a tehetségkutató műsorokra. Éppen azért, mert kiszorítják őket a médiából.

Én ettől nem félek. Úgy érzem, volt elég időm megerősödni, mielőtt elkezdődtek ezek a műsorok. Sokan megszerettek, akik továbbra is kitartanak mellettem és az előadó művészetnek éppen ez a lényege.



Hol láthatnak legközelebb a rajongóid?


Tízedikén lesz az Urániában egy jótékonysági gálakoncert, ahol én is fellépek.

A Show Must Go On című koncertshowban te is szerepeltél volna, de elmaradt. Van már új időpont?

December 25-ére tették át. Eddig csak egy próbánk volt, úgyhogy arra még rá kell gyúrnom. Mert a gyakorlás nagyon fontos, hogy ki tudjam hozni magamból a megfelelő teljesítményt.