A fideszesek a megyei jogú városok nevében hódoltak a kormánynak

A megyei jogú városok alkotó módon szeretnének részt venni Magyarország megújításában, s a kormány segítségére kívánnak lenni a közszolgáltatások átalakításában - mondta Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A megyei jogú városok a kormányhoz hasonlóan gondolkoznak?

A főváros után a megyei jogú városok "Magyarország motorjai", amelyeknek létszámuknál is nagyobb a gazdasági szerepvállalásuk mind a GDP-ben, mind saját térségükben - jegyezte meg Debrecen polgármestere az MJVSZ kétnapos közgyűlésének zárónapján tartott sajtóértekezleten.

Az MJVSZ az önkormányzati szövetségek egyik legmeghatározóbb tagjaként már eddig is komoly kezdeményezéseket tett például a helyi adók beszedési rendszerének megváltoztatásáért, vagy az oktatás, a közösségi közlekedés átalakításáért - sorolta Kósa Lajos.

Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere, akit a debreceni közgyűlésen az MJVSZ társelnökévé választottak, hozzátette: a megyei városok - mint az ország legnagyobb közvetlen és közvetett foglalkoztatói - hasonlóan gondolkodnak, mint a kormány, s a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés terén partnerei a kabinetnek.

A közösségi közlekedés állapotáról


A 23 hazai megyei jogú város vezetőit szombaton Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi közlekedés helyzetéről, átalakítási szempontjairól, Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára pedig az államigazgatási változásokról tájékoztatta.

Fónagy János szerint Magyarország megújulásának, megújításának fontos területe a közösségi
közlekedés.

A magyar vasút katasztrofális állapotban van - mondta az államtitkár a közgyűlés szünetében tartott tájékoztatón -, megemlítve, hogy míg a vasúttársaság adóssága 2002-ben 28 milliárd forint volt, ma már 330 milliárd.

Egységes rendszer lesz


Közölte: jelenleg folyik az egységes személyszolgáltatási rendszert megalapozó jogszabályok megalkotása, amiben közreműködik a Megyei Jogú Városok Szövetsége is.

Várhatóan 2011 tavaszán az Országgyűlés elé kerül a tervezet, amely biztosítani fogja az egységes szabályozást, az egységes finanszírozást, menetrendet, az egységes tarifákat és kedvezményeket - ismertette a részleteket Fónagy János.

Megemlítette, hogy a második cselekvési program részeként megtörténik a közlekedési holding létrehozása. A tervezet megtárgyalására kérik az MJVSZ-t, amit a többi települési szövetségekkel való egyeztetés követ.

Megyei kormányhivatalok alakulnak


Virág Rudolf szerint az elmúlt húsz évben nem történt olyan jelentős változás az államigazgatásban, mint amilyen január elsejével, a fővárosi és a megyei kormányhivatalok megalakulásával kezdődik.

A legfontosabb cél, hogy olyan kormányhivatalok jöjjenek létre, amelyek koordinálni tudják az államigazgatás munkáját, megteremtve a hatékony területi államigazgatás feltételeit - mondta a helyettes államtitkár.

Az államigazgatás átalakításának első lépése többletforrás bevonása nélkül valósul meg, annak érdekében, hogy felálljanak a kormányhivatalok, 120 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetésben - tette hozzá Virág Rudolf.

Csak kormánypártiak

A Megyei Jogú Városok Szövetsége kétnapos debreceni közgyűlésén újabb négy esztendőre Kósa Lajost (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármesterét választotta a szövetség elnökévé.

A tisztújítás eredményeként a szervezet társelnöke Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere lett, alelnökei Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere, valamint Szalay Ferenc (Fidesz), Szolnok polgármestere.
Forrás: MTI