Veszélyben a kertészek?

Jelentősen megnövekszik a szellemi leépülés különféle formáinak, köztük az Alzheimer-kórnak a kockázata azoknál, akik munkájuk során rendszeresen érintkeznek növényvédő szerekkel - állapították meg francia kutatók.

Az eredményre az 1997-ben kezdődött, hosszú távú kutatást elemezve jutott a népegészségüggyel és járványkutatással foglalkozó francia intézet, amely tanulmányát az Occupational and Environmental Medicine című nemzetközi tudományos lapban jelentette meg csütörtökön.

Az Isabelle Bali által vezetett kutatás során 614 dolgozót vontak be neurológiai tesztekbe két vizsgálat során, amelyek például az Alzheimer-kór korai felismerésére használatosak, többek között az emlékezetet, a beszédkészséget és a reakciós képességeket ellenőrizték. Az ötven-hatvan év közötti munkásokat négy csoportra osztották az alapján, hogy milyen mértékben voltak kitéve növényvédő szereknek az elmúlt húsz évben.

A 4-5 évvel később végzett második vizsgálatsorozatkor a bordeaux-i szőlészetekben meglehetősen magas koncentrációjú növényvédő szerekkel érintkezésbe lépő mezőgazdasági munkások lényegesen rosszabb eredményeket értek el, mint az előző teszteléskor. A tanulmány szerint az emlékező- és koncentrációs képességek erőteljes csökkenésének kockázata ebben a csoportban megkétszereződött.

A viszonylag fiatal vizsgálati személyek esetében ilyen rövid idő alatt bekövetkező teljesítménycsökkenés különösen feltűnő jelenség - mutatnak rá a szakemberek.
A kutatók a tanulmányt még egy harmadik tesztsorozattal szeretnék kiegészíteni, amelynek eredményeit 2013-ig nyilvánosságra hozzák.

A tanulmány szerint az Európai Unió országai közül Franciaország alkalmazza a legtöbb gyom-és rovarirtó szert. Jelenleg nyolcszázezer francia van rendszeresen kitéve a növényvédőszerek hatásának. Ugyanennyi francia nyugdíjas dolgozott növényvédőszerekkel hivatásának gyakorlása során.

Az Egyesült Államok, Japán és Brazília után Franciaország a negyedik helyen áll azon a listán, amely az alkalmazott kemikáliák mennyisége alapján rangsorolja a világ országait.
Forrás: MTI