MSZP: ki fizeti ki az árfolyamveszteséget?

Az MSZP abban bízik, hogy ha a kormány nem tud megoldást találni a devizahitelesek megsegítésére, akkor a kabinet tagjai a jövőre megnövekedő fizetésükből kifizetik az érintetteknek az április óta elszenvedett árfolyamveszteségüket.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány ismét bedöntötte a forint árfolyamát, ami lassan már tendenciává válik.

Hozzátette: nyáron a Kósa-Szijjártó, most az Orbán-Matolcsy páros miatt veszített az értékéből a forint.

Emlékeztetett arra, hogy egy átlagos család devizahitelének törlesztőrészlete áprilisban nagyjából 65 ezer forint volt, 165 forintos svájcifrank-árfolyam mellett. Mont mondta, ez most 80 ezer forint, vagyis a 15 ezer forintos különbözet kifizetését vagy megoldását várják a kabinettől, illetve annak tagjaitól.

Török Zsolt felidézte: a kormány előbb augusztusra, majd szeptembere ígérte a nemzeti eszközkezelő felállítását, de leesett az első hó és még mindig nem történt semmi.
Sajnálatosnak tartja, hogy a kormányzóvivő az erre vonatkozó kérdésre válaszolva csak koncepciókról és tervekről beszélt. Koncepcióba nem tudnak költözni az emberek, azt a hajukra kenhetik - fogalmazott.

A szóvivő szerint másfélmillió devizahiteles életkörülményeit veszélyezteti a kormány a felelőtlen, zűrzavaros kommunikációjával és tevékenységével.

Török Zsolt úgy látja: a kabinetnek esze ágában sincs segíteni. Ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy a kormányszóvivő arra a kérdésre, mely szerint kabinet tagjai - akik jövőre havonta több százezer forinttal keresek majd többet - kívánnak-e segíteni a devizahiteleseknek, tájékoztatása szerint azt felelte: ilyesmi fel sem merült.

"Az a baj, hogy más sem" - jelentette ki Török Zsolt.
Forrás: MTI