Komoly terveket dédelget a közelmúltban teljesen leépült SZDSZ. A liberális párt ügyvezető elnöksége januárra rendkívüli küldöttgyűlést hívott össze, ahol a párt újjáépítésének irányairól döntenek.

A néhány év alatt politikailag, anyagilag és nem mellesleg morálisan is teljesen leépülő Szabad Demokraták Szövetsége kezd életjeleket mutatni. A pártot sikertelenül megmenteni próbáló Retkes Attila-féle vezetést váltó ügyvivő elnökség a hétvégén ismét összehívta az Országos Tanácsot, január tizenötödikére pedig rendkívüli küldöttgyűlést hirdetett.

Komolyan gondolják

Ingatlanbajok liberális módra
A korábban rendere a leggazdagabb pártok között emlegetett SZDSZ mára komoly adósságot halmozott fel. A párt vezetése lényegében csak megmaradt ingatlanjaiban bízhat.
"Ezek az ingatlanok képezik a hiteleink fedezetét. Ha ezeket a hiteleket felszámoljuk, akkor nem tudunk semmi mást felmutatni, csak ezeket az ingatlanokat. Egyéb más bevételi forrásaink nincsenek, csak adósságaink. Nagy szükségünk van ezekre a hitelkiegyenlítések miatt" – mondta Szabadai Viktor, a párt ügyvezető elnöke.
Nem meglepő hát, hogy a párt a hétvégi tanácskozását és a januári küldöttgyűlését sem a Gizella utcai központjában, de még csak nem is a Ráday utcai főhadiszállásán, hanem a korábban a III. kerületi szervezet otthonául szolgáló óbudai épületében tartja...
A párt ezzel együtt még messze van egy komolyan vehető politikai erőtől – csak hogy egy példát említsünk, a párt internetes portálján fő elérhetőségként feltüntetett központi telefonszámok egyike sem elérhető, ellenben a párt sokáig teljesen halott Facebook-oldala a közelmúltban már gazdagodott egy-két bejegyzéssel.

"Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk. Nem újdonság, hogy a párt jelentős anyagi teherrel küzd. Az elmúlt fél év küzdelmei arról szóltak, hogy valamilyen módon konszolidáljuk a helyzetet.Ez a konszolidáció most jó úton halad" – elemzett portálunknak Szabadai Viktor, a párt ügyvivői testületének ügyvezető elnöke, az egykor szintén jobb időket élő fiatal liberális szervezet, az Új Generáció egykori fővárosi embere.

Nagy tervek

Az ügyvezető elnök szerint azért van szükség a januári küldöttgyűlés összehívására, mert a sikeresen túlélt nehéz időszak után elérkezettnek látják az időt az érdemi politizálás újraindítására.

"Szükségünk lesz politikai iránymutatásra, elképzelésre az érdemi politizálás megkezdéséhez. A párt hagyományai persze adottak, ezt az irányt szeretnénk a jövőben is követni. Az ugyanis világos, hogy a mai politikai közéletben nincs egyetlen olyan erő sem, mely azt az értékrendet képviselné, amit az SZDSZ vall magáénak. Nincs egy piacpárti, a szabadság és a jogállam iránt elkötelezett liberális párt sem. Ezeken az alapokon kell tehát újra felépítenünk magunkat, és idővel a politikai élet meghatározó erejévé válnunk" – magyarázta a szabaddemokraták legújabb céljait Szabadai.

Mécs: szükség van a pártra


Hasonló véleményen van Mécs Imre, a párt egykori legendás alakja is. Az SZDSZ-tagságát "szüneteltető" politikus szerint mindenképp szükség lenne a rendszerváltás értékeit, egyben modern európai gondolatokat képviselő párt megerősödésére.

"Az elmúlt két választás során állandóan megállítottak az emberek az utcán, hogy tanácsot kérjenek, kire szavazzanak. Nehéz helyzetben voltam, mert nem tudtam érdemi választ adni. Nagy igény lett volna arra, hogy ütőképes, erős liberális pártra voksolhassanak az emberek. Ez az igény még most is fennáll. A legfontosabb azonban, hogy szembe kell nézni az elmúlt húsz év eseményeivel. Külön kell rostálni a búzát az ocsútól. Ami érték volt, azt kell megerősíteni, ami pedig helytelen volt, azt el kell kerülni" – fogalmazta meg véleményét a HírExtrának Mécs.

Ki vállal szerepet a párt felépítésében?

A rendszerváltás eszmeiségét kiemelő politikus azt is elárulta, hogy ugyan részt vett a párt hétvégi gyűlésén, azonban közel sem biztos, valaha szerepet vállal még az újjászerveződő liberális párt mindennapjaiban.

"Tevékeny szerepet vállalnék az SZDSZ jövőjében? Erről még nem volt szó. A hétvégi összejövetel az országos tanács és a fővárosi választmány együttes ülése volt, és én az első, a huszonkét éves fennállásról megemlékező rész után eljöttem. Még mindig szüneteltetem a több éve felfüggesztett SZDSZ-tagságomat, és még nem jelentettem be, hogy vissza kívánom állítani" – tette hozzá sejtelmesen a hetvenhét éves, az '56-os forradalom után halálra, majd életfogytiglanra ítélt politikus.

Januárban új fokozatra kapcsolnak


A januári rendkívüli küldöttgyűlésre mindenesetre Mécs Imrét is szívesen várják az SZDSZ vezetői.

"Nagy változásokra nem számítok. A januári gyűlésen azok vesznek részt, akik küldötti mandátummal bírnak. Elszántak vagyunk, hogy megmaradhassunk, és hogy később ismét a közélet része legyünk" – tette hozzá Szabadai Viktor.