MSZP: Matolcsy fejjel megy a falnak

Tukacs István felszólítja a kormányt, hogy hagyja abba a devizahiteleseket újra nehéz helyzetbe hozó gazdaságpolitikáját.

A szocialista országgyűlési képviselő hétfői közleményében úgy vélekedett: Matolcsy György nekirohant az Európai Bizottságnak (EB), de kénytelen lesz észrevenni, hogy az unió szervezeteivel szemben sem a dühöngésnek, sem a ráolvasással művelt gazdaságpolitikának nincs helye.
A nemzetgazdasági miniszter "hiteltelennek és professzionálisan megalapozatlannak nevezte" az EB hétfőn kiadott Magyarországgal kapcsolatos gazdasági előrejelzését és jelezte: a kormány tartja magát saját előrejelzéseihez.

Tukacs István úgy látja: a Magyar Nemzeti Bank tette a dolgát, amikor az alapkamat emelése mellett döntött, mivel a monetáris politika meghatározójaként őriznie kell a pénzügyi stabilitást.
Véleménye szerint a kamatemelés elidézője a koncepciótlan, kapkodó kormányzati gazdaságpolitika, az emberek megsarcolása és a magánnyugdíjpénztárak államosítása.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: abban a pillanatban rendült meg a forint és kezdett zuhanórepülésbe a tőzsde, amikor a kormány bejelentette az emberek magán-nyugdíjpénztári tőkéjének elkobzását. Mint mondta, ez lassan már egy hete tart.

Hozzátette: a nagy hitelminősítők Magyarország kockázatának erőteljes növekedését észlelik, és leminősítésén gondolkodnak.

Forrás: MTI