Semjén: megváltoztak az erőviszonyok

Semjén Zsolt vasárnap telefonon gratulált a Magyar Koalíció Pártja elnökének, Berényi Józsefnek a párt által a szlovákiai önkormányzati választásokon elért eredményhez.

A nemzetpolitikáért felelős kereszténydemokrata politikus, miniszterelnök-helyettes az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy "a magyar identitású, magyar alapú párt győzelme alapvetően megváltoztatta az erőviszonyokat a Felvidéken".

Szlovákiában szombaton tartották az önkormányzati választásokat. A magyar pártok közül ezúttal a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) volt a sikeresebb: 129 településen (4,43 százalék) adja a polgármestert. A magyar-szlovák vegyes Híd pártnak 95 polgármestere (3,26 százalék) lesz. Az önkormányzati képviselők száma az MKP esetében 1194, a Hídnál 908.

Berényi József vasárnap azt mondta, meggyőződése, hogy az eredmény nagyon jó kiindulási alap ahhoz, hogy az MKP újra parlamenti párttá, sőt kormánypárttá váljon. A politikus kiemelte: az MKP-nak Dél-Szlovákia nyolc városában van polgármestere, s az "egész Csallóköz az MKP-é".
Az MKP nagyon kedvezőnek minősíti a választások eredményét abban a helyzetben, amelyben a parlamenti választások után találta magát. "A pártnak megvan a létjogosultsága" - szögezte le Berényi József pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Míg a júniusi parlamenti választásokon az MKP megbukott és nem jutott be a törvényhozásba, most a pártok közül a negyedik legjobb eredményt érte el - emlékeztetett az MKP elnöke.
Forrás: MTI