Pécs a kezébe veszi a fűtést

Megvásárolja a Pécsi Távfűtő (Pétáv) Kft. kisebbségi tulajdonosának, a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek az üzletrészét a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat - írta kedden a PécsiStop internetes lap.

Arról nincs információja a lapnak, hogy a részvénypakett és a menedzsmentjogok mennyiért cserélnek gazdát. A PécsiStop emlékeztetett rá, hogy 2006-ban, amikor a város önkormányzata elővásárlási jogot kapott a csomagra, 1,5 milliárd forintra becsülték az árát.

Pécsnek ennyi pénze biztosan nincs, de lehet, hogy az összeg ma jóval kisebb, mint négy éve, és nem csak a válság miatt. Egy 2008. novemberi hosszú távú megállapodás értelmében ugyanis a Pannon Hőerőmű Zrt. szolgáltathatja 2030-ig a Pécs távfűtéséhez szükséges energiát - írta az internetes lap, hozzátéve, hogy e tekintetben mindegy, hogy kié a Pétáv Kft., a hőerőmű kapacitását előre lekötötte a baranyai megyeszékhely.

Az 51 százalékban önkormányzati, 49 százalékban a Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő Pétáv Kft. kivásárlásával kapcsolatosan szerdán tart sajtótájékoztatót Pécs polgármestere. Páva Zsoltot (Fidesz-KDNP) az MTI többször is kereste, de kedd kora estig nem sikerült elérnie.

Forrás: MTI