Nyílt államosítás áll a háttérben?

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint nyílt államosítási kísérlet a második pillér megszüntetése, a magánpénztári befizetések magántulajdont képeznek, amit az Alkotmány garantál - áll a szervezet állásfoglalásában.

A szövetség Matolcsy György keddi bejelentésére reagált. A nemzetgazdasági miniszter egy konferencián zsákutcának nevezte a magán-nyugdíjpénztári rendszert és kijelentette: "a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer (...) megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad".

Matolcsy hozzátette: a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a jövőben a magánnyugdíjpénztárak, és "sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, (...) a feltételek változni fognak". Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésére vonatkozó eddigi állami garancia megszűnik.

A Stabilitás Pénztárszövetség azt tanácsolja pénztártagoknak, hogy amíg a kormány nem tisztázza azokat a részletszabályokat, ami alapján mindenki egyénileg ki tudja számolni, hogy melyik rendszerrel jár jobban, senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe, mert - például öröklés esetén - rosszabbul is járhatnak. Az átlépés ugyanis egyirányú, a visszatérés a magánpénztári rendszerbe a jelenlegi információk szerint nem lesz lehetséges - áll a közleményben.

Forrás: MTI