Becsey: ki kell használni a szerb-magyar kereskedelmi kapcsolatot

Óriási tartalékok vannak a szerb-magyar gazdasági együttműködésben; intenzívebb kereskedelmi és befektetési viszonyra lenne szükség a két ország között - mondta el Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár kedden Belgrádban, a szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság kétnapos ülésének végén.

Minden eszközt fölhasználunk, hogy kiaknázzuk a lehetőségeket - mondta az államtitkár. Példaként említette a határon átnyúló együttműködéseket, amelyekre európai uniós források is rendelkezésre állnak. Megemlítette azt is, a magyar-szerb kereskedelmi és iparkamara útjára indított egy "roadshowt", amelyen a szerbiai befektetési lehetőségeket mutatják be.

A szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság két társelnöke, Becsey Zsolt és Bojan Pajtic - Vajdaság tartomány kormányfője - a testület záró plenáris ülésén értékelte a kétnapos belgrádi találkozó eredményeit. A társelnökök később Újvidéken ünnepélyesen megnyitják a magyar befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökségnek (ITD Hungary) a vállalkozásokat segítő új információs pontját.

Becsey Zsolt elmondta, a felek megállapodtak arról, hogy külön is kölcsönösen tájékoztatják egymást közbeszerzési és fejlesztési lehetőségekről - ezt semmilyen európai uniós szabály nem tiltja -, úgyszintén betekintést adnak egymásnak különféle tervezett városi nagyberuházásokról a bizalom növelése érdekében.

Az államtitkár elmondta, kiemelt figyelmet fordítottak az infrastruktúra ügyére. Szó volt egyrészt a szerb-magyar határátkelőkről - konkrétan arról, hogy vizsgálják meg új kishatárforgalmi határátkelő megnyitását a Csongrád megyei Ásotthalomnál, és egy másik kisebb átkelő, a tiszaszigeti nyitva tartásának meghosszabbítását -, másrészt a vasútfejlesztésről, ezen belül arról, hogy fel lehetne gyorsítani a Kelebián áthaladó hagyományos Budapest-Belgrád útvonalat, hogy növeljék mindkét ország versenyképességét.

A gazdasági vegyes bizottság ülésén megállapodás született arról, hogy létrehoznak egy szakértői csoportot, amely elősegíti azoknak a szerbiai magyar befektetéseknek a megvalósítását, amelyek célja, hogy bővítse az Oroszországba, Fehéroroszországba és Kazahsztánba irányuló exportot. Szerbia szabadkereskedelmi megállapodást kötött ezekkel az országokkal, így a Szerbiában megtelepedett cégek vámmentesen kereskedhetnek ottani vállalatokkal.
Forrás: MTI