ValóVilág: igény az igénytelenségre

Van megoldás, hogy hétvégén este főműsoridőben ne az igénytelen, kiöregedett kéjenc Benkő Dániel csoffadt hímtagját és az ország fő kokóművészét, a vállalhatatlan Stohl Andrást kelljen nézni?

Egy szétkokózott agyú tévés producer egyszer csak ráeszmél, hogy odáig jutott, már ölni is képes a nézettségért. A nagy felismerés után szakít addigi életével, és rájön, a nézettségre vonatkozó adatokat elvileg mesterségesen is lehet alakítani. Fogja hát magát, és a főhősünk betör a nézettségi adatokat mérő intézet telepére, és megfúj egy egy mérésre szolgáló boxot. Az intézet biztonsági őre előbb megpróbálja megállítani, majd azonban – fontos mozzanat – ő is csatlakozik a legalja média miatt begolyózott emberünkhöz.

A csapat aztán több taggal is bővül, és sziszifuszi, aprólékos munkával – az ország több ezer háztartásában cserélik ki illegálisan a boxokat – elérik, hogy manipulálni tudják az adatokat. Eztán már könnyű dolguk van, a kertévék igénytelen műsorait lehúzzák, míg a különböző kulturális adások adatait feljavítják.

Az eredmény?

Megváltozik az egész tévés kultúra, a népek kidobálják a tévéiket, inkább olvasni kezdenek és diadalmaskodik a józan ész.

A történet természetesen csak fikció, csupán a Free Rainer (A te tévéd is hazudik) című német filmben történik meg.

Pedig...

Nemcsak a német, hanem a magyar kereskedelmi televíziózásra is ráférne némi pozitív irányú változás. Na jó, bármilyen változás. De legalább a változás első jeleit láthatnánk...

Itt van például ez a ValóVilág.

Hogy mi a gond a ValóVilággal?

Talán az, hogy Benkő Dániel – nyilván nem megrendelésre – egyből péniszt villantott, miközben az ország első számú drogos kedvence, a nyilván tíz különböző szinten megbánást tanúsító és egyben roppant felelősségteljessé és önmaga számára is vállahatóvá szelídült Stohl András úgy parádézik a képernyőn, mintha soha nem szagolgatott volna kokaint, és nem vezetett volna részegen?

Nem feltétlenül.

Inkább az, hogy mindezt a nézettségért folytatott valóban kíméletlen harc megnyerésére találták ki értelmes, a diplomájukat remélhetőleg nem a józsefvárosi piacon szerző emberek. Emberek, ráadásul azért, hogy embereket szórakoztassanak vele.

Ez a bulárvilágból kifejlődött celebkultusz, illetve az abból kibontakozott "igénytelenség igényének" szomorú térhódítása.

Mert hát ugye miről írnak a bulvárlapok? Arról, ami nézett a tévében. Ha az a ValóVilág, akkor az lesz a címlapon jó sokáig. Ha a Magyar Televízió Unokáink sem fogják látni című kulturális műsora lett volna évekig a legnézettebb műsor, akkor bizony Ráday Mihály szerepelt volna a Blikk, a Bors, a Story és talán még a Napi Ász címlapjain is, az ő szakálláról cikkezett volna a Velvet és és még a Kiskegyedben is azt találgatták volna évekig, hogy a városvédő műsor atyja milyen hajkondícionálót használ.

Na de akkor is…

Huszonhatodszorra is – már elnézést a kifejezésért – egy kiöregedett vén kéjenc csoffadt hímtagját kell bámulni?

Ha az RTL Klub minden, a magyar kereskedelmi televíziózásban eddig megfordult valamirevaló szakembert összeszedné a Maunika Show legaljasabb szerkesztőitől kezdve a megboldogult Budapest Televízió egykori Anettka-mániás ötletgazdáiig, a válogatott igénytelenségeket összehordó alkotógárda sem tudna annyira legalja műsort összehozni, mint amilyen ez a ValóVilág ezzel az egyetlen Benkő Dániellel.

(És igen, úgy mondok véleményt valamiről, hogy élőben egy percet sem láttam a műsorból. Teszem hozzá: hála a jó égnek...)

A felháborodás persze még várat magára. Felháborodott ugyan az összes jóérzésű szakmai oldal, több tucatnyi blog – talán nem vagyok egyedül az újságírók között, aki jelenleg is ilyen és ehhez hasonló felháborodott sorokat kalapál a klaviatúrájába. A nézők azonban – valljuk be – valahol pont erre számítottak.

A balhé ugyanis jó

A balhéról beszél minenki, s lám ahelyett, hogy a HírExtra újságírója a költségvetés várható problémáiról, esetleg az alkotmányozás sok téren érthetetlen folyamatáról cikkezne, az RTL Klub szennyfolyamának csinálja a felhajtást.

Hanem vajon mire számíthatunk a Fidesz által működtetett médiamindenhatóságtól?

Szalai Annamáriáról nem tartom valószínűnek, hogy a hétvégi valóságshow csúcspontján aléltan fordult ki a fotelből, persze azért bizonyosan lesz egy-két szava a kereskedelmi tévé produkciójával kapcsolatban.

Az már most borítékolható, hogy a csatorna nem fogja megúszni egy-két órás elsötítéssel. Ez esetben biztos lesz vagy négy, sőt akár öt óra is. Persze csak egy-két év múlva, ahogy az lenni szokott.

Megoldás?

Na igen…

Még a végén a Fidesz megfontolja a Jobbik azon javaslatát, miszerint egyszerűen csak be kellene zárni a hazai kereskedelmi tévécsatornákat. ValóVilágostul, mindenestül.

Az igazi megoldás?

Megsúgjuk, a hazai tévés nézettséget mérő cég, az AGB Nielsen Mayarország Kft. a Hermina út 57-59 alatt működik. Tudják, az Állatkert közvetlen közelében.

A biztonsági őr egész kedves embernek tűnik...