Iszapömlés: a kormány fizet, veszély nincs

A kormány a lakosság valamennyi vörösiszap-katasztrófa által okozott veszteségét megtéríti, így jövő év július végére Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen is visszatérhet az élet az eredeti medrébe.

Pintér Sándor pénteken, az érintett települések polgármestereivel való egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A belügyminiszter hangsúlyozta: a kabinet korábban hozott rendeleteiben már döntött arról, hogy az ingatlanokban, az ingóságokban, illetve a kül- és mezőgazdasági területekben esett károkat is felmérik, és a veszteséget maradéktalanul megtérítik.

Kiemelte: a legfrissebb összesítés szerint összesen mintegy 55 milliárd forintos kár keletkezett a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. (Mal) zagytározójából kiömlött vörösiszap következtében. A kormány eddig 4 milliárd 87 millió forintot fordított a vészhelyzet mielőbbi elhárítására.

Majd hozzátette: kormány valamennyi, általa megelőlegezett kárt igényelni fogja a Mal Zrt.-től, a kifizetés módjáról, így a tulajdonosok magánvagyonának esetleges bevonásáról azonban majd a bíróságnak kell döntenie.

A kormány szerint nem veszélyes

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeken biztosan nem állnak fent azok az egészségügyi veszélyek, amelyekről az elmúlt napok "felelőtlen nyilatkozatai" szóltak.

A lakók megnyugtatása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia munkatársaival ismételten megvizsgálják a leginkább szennyezett területeket, továbbá egy egészségügyi központot is felállítanak, ahol valamennyi önként jelentkező egészségügyi állapotát kivizsgálják.

A kormány egész Európában elismerést kiváltó ütemben dolgozik a katasztrófa utáni helyreállításon, és ebből semmilyen "elítélendő politikai érdek" miatt sem tudják kizökkenteni - fűzte hozzá Pintér Sándor.

A belügyminiszter közlése szerint az eddigi felmérések alapján a lakóházak újjáépítésére 7,9 milliárd forintot kell fordítani, míg a súlyosan szennyezett mezőgazdasági területek kármentesítése további 30 milliárd forintot tehet ki.

Tili Károly kolontári, Toldi Tamás devecseri és Marton László somlóvásárhelyi polgármester egyaránt bizakodásának adott hangot a belügyminiszterrel folytatott egyeztetés után.


Forrás: MTI