Gázár ellenszer

Magyarországon a lakások túlnyomó többségét gázzal fűtik. Ha januártól megszűnik a gázár moratórium, minden eddiginél magasabb költségekkel kell annak számolnia, aki gázzal fűt.

Belátható, hogy az emelkedés tartós lesz, és egyre drágában tudjuk csak a megfelelő hőmérsékletet előállítani a lakásban.

Van viszont egy fegyver a lakosság kezében is, mégpedig a hőszigetelés. Ha kellő mértékben szigeteljük régi épületeinket, úgy a költségeink jelentősen csökkenthetők. Hazai példák is igazolják, hogy a költségeket felére-ötödére lehet csökkenteni, a jól kiválasztott hőszigetelőanyag alkalmazásával. A falakra elhelyezett legalább 10 cm vastag grafitadalékos polisztirolhab és a padlásfödémre tett 16 cm-es Padlap elemekkel közel harmadára szoríthatjuk az energiaköltségünket, anélkül, hogy a komfort csorbát szenvedne.

„Nem lehet abban bízni, hogy visszatér a támogatott gáz korszaka. Jó lenne elérni, hogy ez az ingadozás minél kisebb mértékben befolyásolja a család havi költségvetését. A gázár emelés legjobb ellenszere a megfelelő hőszigetelés ” – mondja Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője.

Forrás: pontez