Szijjártó: Orbán továbbra is tájékozódik a kármentésről

Orbán Viktor rendszeresen tájékozódik Hende Csaba honvédelmi minisztertől és Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztostól a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni kármentésről és a helyreállítás helyzetéről - tájékoztatta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Mint a szóvivő közölte, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Bizottság 44 emberrel folyamatosan a helyszínen tartózkodik és koordinálja a munkálatokat. A szervezet vezetője csütörtökön egyeztet a petíciót átadók vezetőjével - tette hozzá.

A közleményben hangsúlyozta: a helyreállítási munkálatok folyamatosak, a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosa a helyszínen folyamatosan egyeztet a gazdákkal a földcseréről. A rendszeres egészségügyi mérések eredményeit pedig Szócska Miklós egészségügyi államtitkár személyes megbízottja pénteken ismerteti a helyiekkel - áll a tájékoztatásban.

Szijjártó Péter azt írta: mindeközben folynak a tárgyalások és a megállapodások megkötése a károsultakkal. A kártalanítási és helyreállítási munkálatokat állami forrásból hajtják végre, ezt követően pedig a Magyar Kármentő Alapba érkező adományokat használják fel - közölte.

A devecseriek tiltakozó akciót szerveztek péntekre a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítés érdekében. Csenki Géza, a demonstráció főszervezője kedden az MTI-nek azt mondta, hogy kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek a kormánytól, és egyértelmű tájékoztatást akarnak kapni az egészségügyi kockázatokról.

A szerdai lakossági fórumon arról született döntés, hogy a hónap végéig elhalasztják a demonstrációt. Csenki Géza a lakossági fórumon elmondta: ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor egy héten belül eljön hozzájuk személyesen, akkor nem tartanak tüntetést.
A devecseri demonstráció megtartására benyújtott civil kérelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzet miatt elutasította.
Forrás: MTI