NGM: szó sincs Kármán távozásáról

Marad a posztján a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, Kármán András - cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Hírszerző portál csütörtökön megjelent értesülését.

A közlemény szerint nincs semmilyen koncepcionális nézetkülönbség Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és az államtitkár között. A minisztérium az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: Kármán Andrásnak feladataiból adódóan eddig is rendszeresen kellett Brüsszelben tárgyalásokat folytatnia, s e kötelezettségei jövőre is változatlanul fennállnak.

Magyarország 2011. január 1-jétől az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be, ezért Kármán András adó- és pénzügyekért felelős államtitkár munkaköréből adódóan végzi az Ecofin - az EU tagországok pénzügyekért felelős minisztereinek tanácsa - felügyelete alatt álló munkacsoport vezetését is - olvasható a közleményben. A jövő év első felében, vagyis a magyar elnökség ideje alatt, a munkacsoport feladata a Stabilitási és Növekedési Egyezmény reformjának jogszabályalkotása lesz.

A Hírszerzőn csütörtökön "Széthullás? - Távozik Matolcsy mellől Kármán András államtitkár" című cikkében kormányzati és brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Kármán András államtitkár január elsejével távozik a Nemzetgazdasági Minisztériumból és "az egyensúlyőrző és piacbarát gazdaságpolitika híveként számon tartott Kármán Brüsszelben folytatja pályafutását a 2011-es magyar uniós elnökség idején".

A lap nem tartotta kizártnak azt sem, hogy Kármán Brüsszeli kiküldetése idején is megtartja államtitkári pozícióját, és azért küldi ki a kormány, mert ő az egyetlen kompetens kormánytag a közösségi pénzügyi rendszer szabályozásának, illetve az uniós költségvetési reform kidolgozásának irányítására.
Forrás: MTI