Matolcsyék átvilágítják az Álomsziget projektet

Megszűnt az Álomsziget kiemelt jellege.

Szerdától már nem kiemelt beruházás az óbudai Hajógyári szigetre tervezett Álomsziget ingatlankomplexum - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A döntést az ingatlanfejlesztő indokolatlannak tartja.

A kormány tavaly márciusban sorolta a kiemelt beruházások közé az Álomszigetet. A kiemelt jelleg azt jelenti, hogy a közigazgatási hatósági ügyeket egy szinttel feljebb intézik. Így például az építési engedélyt nem a helyi önkormányzat jegyzője, hanem a regionális államigazgatási hivatal adja ki.

Az Álomsziget szeptemberben még szerepelt a listán, amikor a kormány a regionális államigazgatási hivatalok átalakítása miatt módosította mindazokat a kormányrendeleteket - így a kiemelt beruházásokat meghatározó rendeleteket is - amelyekben korábbi nevükön szerepeltek a hivatalok. Czomba Sándor államtitkár kedden az országgyűlésben elmondta: az előző kormány az Álomszigetet és Sukorót úgy nyilvánította kiemelt beruházássá, hogy az ehhez megkövetelt közcél és feltételek nem álltak fenn.

A vonatkozó szerződés titkosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feloldotta, s az iratokat hamarosan nyilvánosságra hozzák. Megemlítette, hogy a szerződéseket vizsgálják, a vizsgálat kiterjed az érintett ingatlanok értékesítésére és a lefolytatott privatizációs eljárásokra is.

Az MTI megkeresésére Sammy S. Smucha az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelettel kapcsolatban szerdán közölte: a beruházás kiemelt jellegének törlését indokolatlannak tartják. "Nem ismerjük a döntés hátterét. Határozottan meg vagyunk győződve róla, hogy a projekt érdemes a kiemelt státuszra. Jelenleg mérlegeljük a döntésnek a projekt kivitelezési ütemtervére gyakorolt hatását. Az engedélyeket még nem kaptuk meg, a területen régészeti feltárások vannak folyamatban".

A 400 milliárd forintba kerülő idegenforgalmi beruházás a tervek szerint négy év alatt készül el. Sammy S. Smucha korábban az MTI-nek azt mondta: akkor indul az építés, ha minden engedély rendelkezésre áll. Közölte azt is, hogy az állam által abban az évben visszavásárolt Hadrianus palota 7 hektáros területének ellenértéke az eredeti szerződésben szereplő 1 milliárd forint volt. A szerződésben szerepelt, hogy a palota területét egy évre, de folyamatosan hosszabbíthatóan visszabérli a fejlesztő, ezért áldoz a régészeti feltárásra és egy múzeum létrehozására is.

A fejlesztőtársaság elnyerte a Pénzügyminisztérium által kiírt kaszinó koncessziót. Az Álomsziget eszerint 100 játékasztalt és 1.000 játékgépet működtethet 20 éven át, de a koncesszió további 10 évvel meghosszabbítható. Az üzemeltetést a Casino Austria végzi majd, ez a cég már több kaszinót is üzemeltet Magyarországon - tájékoztatott korábban az ügyvezető igazgató. A tervek szerint a teljesen felépített idegenforgalmi komplexum 25 ezer embernek adna munkát. A szállodai szobák száma 3 ezer, az apartmanoké pedig 1.000 lenne. A beruházásból 15 milliárd forintot a kerület lakosai által használt infrastruktúra fejlesztésére szántak, felújítanák a HÉV egy szakaszát, hidakat, utakat építenének.
Forrás: MTI