PSZÁF: lassan javul a pénzügyi szektor

A magyar pénzügyi szektor változatlanul stabil, a működőképességét alapvetően és rövid távon fenyegető veszély nem látható, kockázati helyzete lassan javul - derül ki a PSZÁF második negyedévi kockázati jelentéséből.

A környezeti tényezők közül a globális és hazai konjunkturális helyzet fokozatos javulása, a növekedés élénkülése és a munkanélküliség lassú mérséklődése kedvező hatású, veszélyt jelent viszont az év közepi tőkepiaci korrekciót követő negatív és ingadozóbb áralakulás, illetve a szuverén adósságprobléma globális kiéleződésének lehetséges piaci következménye.

A hazai pénzügyi szektorban a legnagyobb kockázatot a hitelpiaci szolgáltatók eszközminőségének további alakulása, az erőteljesen romló jövedelmezőség, továbbá az idei év elejéhez képest ismét megnőtt likviditási kockázatok jelentik.

A fizetésképtelenségi problémák kezelése, a pénzügyi szektort érintő adópolitika és a magán-nyugdíjpénztárak további sorsa szabályozási kihívást jelent.

Az első félévben tovább romlott a hitelállomány minősége a PSZÁF kockázati jelentése szerint. Június végén az összes hitelszerződés 38,8 százaléka késedelmes, 23,2 százaléka pedig 90 napon túli elmaradásban volt. A késedelmes szerződések számának gyarapodása markánsan lassult, miközben meglévő állománya gyorsuló ütemben nőtt.

A lakossági hitelállományon belül a jelzáloghitelek minősége az átlagosnál gyorsabban romlott: az összes szerződés 23 százaléka volt késedelmes, 8,2 százaléka, vagyis 105 ezer szerződés pedig 90 napon túli fizetési késedelem miatt nem teljesítőnek minősült. A nem teljesítő szerződések teljes követelés-állománya 574 milliárd forintot ért el.
Forrás: MTI