Még mindig megszorításokra lehet számítani

Több mint ezermilliárd forintnak megfelelő nagyságú új megszorító csomagot jelentenek be napokon belül az egyre mélyebb recesszióba süllyedő Görögországban.

A 4,5 milliárd eurós csomag elsősorban az állami szférát sújtja majd, de lehetnek benne adóemelések is. A jövő évi költségvetésbe beépített újabb megszorítástól azt reméli a kormány, hogy sikerül tartani a hiánycélt - jelentette pénteken kormányzati forrásokra hivatkozva a DowJones amerikai gazdasági hírügynökség. Az újabb csomagra azért van szükség, mert a Görögországban nemzeti sportnak számító adóelkerülés veszélyezteti a bevételi tervek teljesülését.

"Az adókerülés változatlanul nagy probléma. Kétmilliárd eurós elmaradásban vagyunk az idei tervhez képest, ezért felül kell vizsgálni a 2011-es költségvetési javaslatot, hogy közelebb kerülhessünk a deficitcélhoz" - idézett a DowJones egy kormányzati tisztviselőt.

Az euróövezeti tagország a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank 110 milliárd eurós hitelkerete révén menekült meg tavasszal a pénzügyi összeomlástól. A hitelezőkkel kötött megállapodás értelmében a hazai össztermék (GDP) arányában mért államháztartási deficit - a GDP-arányos hiány - az idén 8,1 százalék lehet. Ehelyett azonban valószínűleg "9,3 százalék, vagy még annál is nagyobb lesz" - mondta a hírügynökség forrása.

A megszorító csomagon még dolgoznak, és a hétfőn Athénba érkező IMF-EU-EKB delegációval közösen véglegesítik.

Forrás: MTI