Az államfőnek számolnia kell

Medvegyev orosz államfőnek ki kell számítania Putyin kormányfő gondolatait, különben repül posztjáról - ebben "összegezhető" egy számtanpélda, amelyet egy szentpétervári tanár tett fel az internetre, ám elég hamar megkérték, hogy vegye le.

A példa valós matematikai probléma és megoldható. A tanár a következőt írta: "Vlagymiri Putyin gondolatban kiválaszt 3 kétjegyű számot: a-t, b-t és c-t. Dmitrij Medvegyev szintén gondol 3 számra, X-re, Y-ra, Z-re, de ő meg is mondja őket Putyinnak. Putyin erre megszorozza a-t X-szel, b-t Y-nal, c-t Z-vel és összeadja a három szorzatot, a végeredményt (aX+bY+cZ) pedig feltárja Medvegyevnek, akinek ebből ki kell tudnia számolni Putyin eredeti számait, különben menesztik tisztségéből."

A feladvány Grigorij Csepicsev matematikatanárnak köszönhetően került a világhálóra. A tanár,
miután a hatalom részéről nehezményezték a dolgot, azt mondta, hogy nem egyedül alkotta a feladatot, hanem kollégákkal közösen, és hogy a példát nem tanórán, hanem számtanszakkörében adta a diákoknak.

"Nincs semmi politika ebben a matematikai problémában. Egyszerűen csak érdekesebb megfogalmazásba került, hogy a tanulókat jobban érdekelje" - mondta a tanár.

Csepicsev már levette a szakkör honlapjáról a példát, mint fogalmazott: "a hatóságok kérésére".
Hogy pontosan kik kérték és mennyire nyomatékosan, arra nem tért ki. (A tanárt nem menesztették állásából - eddig.)

Sokan továbbra is Putyint tartják Oroszország leghatalmasabbjának, jóllehet az államfői jogkör sokkal szélesebb a miniszterelnökinél. Putyin 2000-től 2008-ig, két cikluson át volt elnök, további hosszabbítást nem engedett neki az alkotmány. Putyin így 2008-ban átengedte az elnökséget Medvegyevnek, ő pedig miniszterelnökként folytatta a Kremlben, ám már célozgatott rá, hogy 2012-ben újra indul az elnökválasztáson.

Forrás: MTI