Elfogadták a Lázár-féle alkotmánymódosító inditványt

A szavazási "zavar" után a képviselők elfogadták a fideszes Lázár Jánosnak az alkotmány, valamint az Alkotmánybíróságról szóló jogszabály módosítását kezdeményező javaslatához benyújtott bizottsági indítványokat, illetve a különadó-törvényhez érkezett, szintén bizottsági módosító javaslatot az Országgyűlés szerdai ülésén.

Szijjártó: a parlamenti többség támogatja a kormányt

Szijjártó Péter napirend előtti, Új korszak címet viselő felszólalásban leszögezte: az elmúlt hetek intenzív és inspiratív vitái megerősítették, hogy Magyarországon a választók új korszakot nyitottak, lezárták az elmúlt nyolc évet.

Ismertetése szerint az új korszakban a politika ismét az emberekről, az emberekért szól, amelyben az emberek fontosnak érzik elmondani véleményüket akár még a politika dolgairól is, hiszen tudják: a kormány és a parlamenti többség már nem a magán-, hanem a közérdek érvényesítése jegyében hozza meg döntéseit.

A fideszes politikus kifejtette: ma az a közérdek, hogy Magyarországon Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága jöjjön létre, arányos legyen a közteherviselés, biztonságban legyen a magyar emberek nyugdíja, helyreállítsák az ország nemzetközi tekintélyét.
Hozzátette: egyszerű, átlátható, munka- és családbarát lesz az adórendszer, amelyet megéri majd betartani.

Közérdek az is, hogy a magyar emberek nyugdíja biztonságban legyen - emelte ki Szijjártó Péter, rámutatva: ezért szűntették meg azt a kényszert, hogy az emberek a nyugdíjukat a nyugdíjtőzsdén kockáztassák.

Úgy vélekedett: le kellett győzni a spekuláns üzletemberek magánérdekeit.
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: közérdek az is, hogy "az ország tönkretételében vezető szerepet játszó emberek ne vonulhassanak el nagyvonalúan több tízmilliós végkielégítéseikkel a zsebeikben és ne élhessenek, mint Marci Hevesen".

A kormány vállalta és vissza is szerzi a pofátlan végkielégítéseket, mert az közérdek - húzta alá. Mint fogalmazott, vannak itt is szocialista magánérdekek, korábbi kormánytagok, "Gyurcsány Ferenc, Veres János vagy Draskovics Tibor magánérdeke nyilván nem azt diktálja, hogy visszaszerezzük a pofátlan végkielégítéseket, de mi az emberektől kértünk felhatalmazást, az emberektől kaptunk felhatalmazást".

"Ez sérteni fog BKV-s, MFB-s és MÁV-os magánérdekeket is, de közpénzekből működő közcégek kudarcot vallott vezetői nem sétálhatnak el 45-50 vagy 100 milliós végkielégítésekkel" - mondta.
Megjegyezt, amíg a kormány a választói akaratnak megfelelően teszi a dolgát, mint tette eddig, akkor mindvégig számíthat a parlamenti többség támogatására.

A felszólalásra a kormány nevében válaszoló Matolcsy György azt mondta: Magyarország megérett egy új korszakra, megérdemel egy új korszakot.

"Talpra állunk megújulással, talpra állítjuk a költségvetést, csökkentjük az államadóságot, a munkanélküliséget, növeljük a foglalkoztatást, megerősítjük a családokat, elismerjük a gyermekvállalást, fair, arányos, munka- és családközpontú személyijövedelmadó-rendszert vezetünk be, gazdaságélénkítő programot indítunk be" - fogalmazott. Hozzátette: ezek megnyitják újra az egyszer már elveszni látszó jövőt.
Ennek kapcsán azt mondta: 1998-2002 között már az ország egyszer kilépett az adósságcsapdából, majd 2002 után, 8 év alatt megint "visszanyomták" abba, 52 százalékról 80 százalék fölé nőtt a bruttó hazai termékhez mért államadósság.

"Ez volt a legnagyobb bűne az elmúlt 8 évnek a gazdaság területén" - közölte. Az új korszakban, az új adórendszerrel, az új Széchenyi-tervvel és az új gazdaságélénkítő programokkal fogja a kormány ezt az "ősbűnt" korrigálni - közölte a miniszter.

Elfogadták az alkotmánymódosító javaslatot

Az alkotmánymódosításhoz benyújtott módosító javaslatot 261 igen és 96 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta a Ház, az Ab-törvényt érintő előterjesztés módosítását 261 igen és 100 nem szavazattal hagyták jóvá.

Az egyes gazdasági tárgyú törvényekhez beadott módosító indítványt 303 igen és 58 nem szavazattal fogadták el.