Színes elektronikuskönyv-olvasó: Hamarosan!

A kínai Hanvon elektronikai vállalat jövő tavasszal dobja piacra a világ első színes elektronikuskönyv-olvasóját, amely a nyomtatott könyvlapok képéhez hasonló minőséget produkáló E Ink (elektronikus tinta) technológiával működik.

Az E Ink technológiát használó kijelzők lényege, hogy az elektronikus formában tárolt szövegeket vibrálásmentesen, szürke alapon fekete betűkkel jelenítik meg, és az ilyen tartalmak olvasása, a hagyományos monitorokkal ellentétben, nem okoz fejfájást, és az olvasó látását sem károsítja.

Ezt a technológiát használják az Amazon Kindle és Sony Pocket Edition készülékei is. A színes tartalmakra mindezidáig az LCD-kijelzők jelentették az egyetlen megoldást. Jó példa erre az Apple, amely az olvasásra szánt táblagépeit is LCD-kijelzővel szállítja.

A Hanvon újdonságát Japánban a Flat Panel Displays 2010 szakvásáron kedden mutatták be a nagyközönségnek. A 9,68 colos (24,58 centiméteres) képátlójú színes e-könyv-olvasó 440 dollárért (mintegy 97 ezer forintért), azaz a 16 gigabájtos iPad-hez hasonló áron márciustól lesz kapható Kínában - olvasható a New York Times beszámolójában.

Jóllehet a Hanvon olvasója színes, vibrálásmentes kijelzővel rendelkezik, a lassú képfrissítési frekvencia miatt videók lejátszására nem használható.

Forrás: MTI