Számítógépes malőr miatt nem kapott pénzt Somlóvásárhely

Hétfőn Somlóvásárhelyen leállították a mentési munkálatokat. Az ok egyszerű volt, elfogyott a falu pénze. Megkérdeztük Marton László polgármestert, van-e már pénz?

Hétfőn megjelent egy hír, hogy Somlóvásárhelyen leállították a mentési munkálatokat.

Somlóvásárhely
A község 1325-ben alakult az itt felépített Kolostor körül. Róbert Károly királytól heti vásár tartására és helypénz szedésére kapott engedélyt, 1363 óta adatolható a Vásárhely elnevezése.

A település a középkorban és az újkorban igyekezett megőrizni függetlenségét a környékbeli nagyuraktól. 1567-ben viszont kénytelen volt behódolni a töröknek. 1697-ig maradt az ellenség fennhatósága alatt.

A település mind a mai napig fennáll. 1945-ben az egyházi közigazgatást állami közigazgatás váltotta fel. A települést 1980-ban 1567 fő alkotta. Jelenleg 1117 fő lakik a községben és 446 lakás található itt. A katasztrófa ebből 16 lakást tett tönkre.
Igen, ez így volt, de ma már folytatódhattak. A kormány intézkedett,  megoldódott az anyagi helyzet, és folytathatjuk a mentési munkákat.

Hogyhogy nem gondoskodtak időben a pénzről?

Volt egy kis malőr, mert a vis maiorból pénzt lehívni csak számítógépen lehet. Ha valaki elakad a rendszerben, akkor csak a lezárt dolgok után lehet újraindítani a kérelmet, illetve tisztázni a hibát. Most manuálisan vezérelve megoldottuk a problémát.

Azoktól a szervektől, akik segélyt adományoznak, mint a Nemzeti Kármentő Alap, megkapják a pénzt?

A szervektől, amelyek támogatást adnak, azoktól kapunk mindent, ami kell. A Nemzeti Kármentő Alapnál összegyűlt pénzt, azt még nem osztották fel, ez most tartalékként üzemel. Amikor majd megkezdődne a házak újjáépítése, akkor lesz szükség ezekre a pénzekre.

Most hol tartanak a kármentéssel?


Holnap a hátsókertekből és a külső földekről kezdjük, meg az iszap eltakarítását, ez az, ami elmaradt. Korábban már a házakból és az utcákról eltakarítottuk az iszapot. A lakásokból a falu bármely részére el lehet jutni félcipőben.

Mikor lehet majd a házakat újjáépíteni?

Sajnos ezt nem tudom megmondani. Egyelőre azt sem tudom meddig tart az iszap eltakarítása. Ha pár nap eső után újra kivirul az idő, akkor egy-két hét alatt végezhetünk vele.

Devecseren panaszkodtak arra, hogy visszaesett a kereskedelem, önöknél is érzékelhető ilyen?

Mi egy kis falu vagyunk, csak kis boltjaink vannak. Nálunk szupermarketek nincsenek, eddig is a helyiek vásároltak itt, és mivel nem költözött el senki, ezért nem lehet visszaesésről beszélni.