PSZÁF: egyelőre indokoltak a bankok emelései

Amióta kivetették a válságadókat, az egyik legnagyobb kérdés: vajon ráterhelik-e a fogyasztókra a költségeket? Több banknál már megemelkedek egyes költségek. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk Binder Istvánnal, a PSZÁF szóvivőjével.

Egyes információk szerint a bankok megemelték egyes költségeiket. Összefüggésbe hozható ez a válságadókkal?

Költségváltozások
A Parlament által elfogadott törvény szerint a bankoknak nem lehet majd egyoldalúan szerződést módosítani a hitelesekkel szemben. Emellett számos törlesztési segítséget adnak, amely megkönnyíti a hiteltörlesztést.

A számlavezetés költségeivel, és azok indokolatlan módosításaival szemben azonban nem léphet fel jelenleg a PSZÁF. Az elmúlt időszakban a bankok megemelték a számlavezetési díjakat, bár egyelőre még a fogyasztói árindexen belül van.
Folyamatosan zajlanak vizsgálatok a pénzpiacon. Ezeket július 30-a óta végezzük, amiben azt vizsgáljuk, milyen változások történtek. Ennek már van részeredménye, de azt is jeleztük, hogy szilveszterig biztosan folytatni fogjuk.

Nyílván ezeket az életbe lépő törvényekhez igazítjuk. Például: elfogadták az egyoldalú hitelszerződések tilalmáról szóló törvényt.

Volt már egy jelentésünk, ami júliustól szeptemberig tartó időszakról szól. Akkor olyan megállapításokat tettünk, amelyek szerint a lakossági hetelek kamatai nem változtak alapvetően az elmúlt negyedévben. Sem pozitívan, sem negatívan nem tapasztalható komoly mozgás. 39 bankból 14 semmin nem változtatott.

Referenciakamat-változásra volt példa, és ennek megfelelően emelkedtek, vagy csökkentek az árak. Változást az hozott, hogy a devizaalapú hiteleket átváltották forint alapú hitelekre, illetve előálltak újabb konstrukciókkal.

A banki betéteknél, a rövid futamidejű betéteknél csökkentek a kamatok, amit eltoltak a hosszabb futamidejű megtakarítások felé. Ez utóbbi a hat hónapnál hosszabb idejű betétekre vonatkozik főleg.

És a számláknál?

A számlavezetésnél voltak egyes szolgáltatók, amelyek díjakat emeltek, de ez megfelel a 2009-es fogyasztói árindexeknek. Két olyan intézmény volt (Erste Bank Nyrt. és CIB Bank Zrt. – a szerk.) amely széleskörű emelést hajtott végre, de ez is belefér még az árindexbe.

Azzal mit tudnak tenni amelyik bankról kiderül, hogy áthárítja a válságadót?

Ez attól függ, hogy mikor történt ez a dolog. Ha az egyoldalú szerződésmódosítások tilalmára vonatkozó törvény életbelépése (november 28. – a szerk.) után, akkor a hiteleseknél meglesz az eszköz.

Akkor van eszköz a kezünkben, ha a magatartási kódexet megsérti valaki, mert az egyben a tisztességtelen kereskedelem tilalmáról szóló törvény megsértés lenne.

Emellett a nyilvánosság erejével is fel tudunk lépni azokkal szemben, akik valamilyen módosítást hajtanak végre. Minden banknál nevesítjük, hogy melyik bank milyen számlacsomagnál mit csinált.