Nikotinból növényvédőszer?

Rossz idők járnak a dohánytermesztőkre, az egészséges életmódért folytatott hadjárat nyomán a világ egyre több országában csökken a dohányosok száma, ezzel párhuzamosan pedig a füstölnivalók - cigaretta, szivar, pipadohány - iránti kereslet. Egy új tanulmány azonban reményt kelthet a dohányipar dolgozóiban: a hatalmas zöld levelekből környezetbarát növényvédő szer készülhet.

A dohánylevélből készült főzetet ma is alkalmazzák kiskertekben, háztáji gazdaságokban, például levéltetvek ellen. Hamarosan azonban nagyüzemi méretekben is alkalmazást nyerhet a dohány legfontosabb alkotórésze, a nikotin nevű vegyület.

Mint az ontariói egyetem kutatói az Industrial & Engineering Chemistry Research című folyóiratban beszámoltak róla, kísérleteik során vákuumba helyeztek dohányleveleket, majd 500 Celsius fokra hevítették őket. Az így nyert biológiai olajat többféle mezőgazdasági kártevő - baktériumok, gombák, burgonyabogár - ellen próbálták ki.

Ezek nagy része elpusztult az olajos permetezéstől. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a nikotinolaj ipari méretekben is felhasználható lehet növényvédő szer gyanánt.

Forrás: MTI