Kilenc évesen a Mount Everestre

A világ legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a meghódítására készül egy kilencéves nepáli kisfiú.

Ha sikerrel jár, ő lesz a legfiatalabb, aki meghódítja a 8848 méter magas hegyormot. A Ceten (Tseten) névre hallgató kisgyerek a héten egy lépéssel közelebb került céljához, amikor megmászta a Nepál keleti vidékén magasodó Ramdung-hegy 5925 méteres csúcsát - mondta a Himalayan Times című újságnak a fiú apja, Pemba Dordzse serpa.

Az apa már rekordtartó, ő mászta meg leggyorsabban a Mount Everestet, más néven a Csomolungmát.

A világ legmagasabb hegycsúcsának jelenleg legfiatalabb meghódítója a 13 éves amerikai Jordan Romero, aki májusban jutott föl az Everest tetejére. Mivel azonban - Kínával ellentétben - Nepálban 16 évnél meghúzott korhatárt léptettek életbe a hegymászók körében, az amerikai tinédzser Kína felöl kapaszkodva hódította meg a csúcsot.

Pemba Dordzse abban bízik, hogy fia kedvéért kivételt tesznek a nepáli hatóságok. Az ázsiai ország turizmusért felelős minisztere azonban már most leszögezte, hogy nem adnak engedélyt a kilencéves Cetennek.

Mióta Edmund Hillary Tenzing Norgay serpa oldalán 1953-ban először járt a Mount Everest tetején, több mint háromezren mászták meg a hegyet. Több százan jártak azonban szerencsétlenül: százak haltak meg a magaslati körülmények vagy éppen zuhanás miatt.

Forrás: MTI