Fűszerekkel a májkárosodás ellen

A távol-keleti fűszerkeverék, a curry egyik alapvető alkotóelemét, a kurkumát évek óta vizsgálják, föltételezett gyógyhatását kutatva, mert májkárosodást kivédő tulajdonságára vonatkozólag már voltak biztató eredmények. Kínai kutatók a fűszer új hatásmódjának lehetőségéről számoltak be az Endocrinology szaklap legújabb számában.

A curry a távol-keleti konyha csípős, igen népszerű fűszerkeveréke. Nem csak az ételek ízesítése szempontjából lett közkedvelt, hanem a benne lévő indiai sáfrányt, azaz a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát az ajurvéda orvoslás fontos gyógyszereként is rendszeresen használják. A hagyományos indiai gyógykezelésben használják a szem kötőhártyájának gyulladása esetén a növényből készült oldattal történő ecsetelésre és sebek tisztítására is.

A májgyulladás, vagy az epepanaszok különböző változatait ugyancsak gyógyítják a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint tartalmazó készítményekkel. Ezen az úton indultak el tudományos kutatók több országban is. Laboratóriumi vizsgálatok azt jelezték, hogy a sárga festékanyag gyulladásellenes és antioxidáns tulajdonságú.

Michael Trauner osztrák professzor és munkatársai állatkísérletben vizsgálták a kurkumin hatását az epeutak és a máj károsodása esetén. Az általuk vizsgált egértörzs genetikai hiba következtében szenvedett a máj visszafordíthatatlan károsodásában. A kóros folyamat vége májzsugor.

A kísérleti egerek egyik csoportja kurkumint tartalmazó tápot kapott, a másik csoport nem részesült ilyen kezelésben. A kurkumin hatásosan gátolta az epeutak eltömődését és a májsejtek károsodását.

Csen An-ping (Chen Anping) az Egyesült Államokban, Tang Jo-caj (Tang Youcai) pedig Kína egyik egyetemén dolgozik és most közös közleményben írták meg kurkuminnal kapcsolatos vizsgálataik eredményét. A kínai kutatók a nem-alkohol okozta zsírmáj kurkumin kezelésével foglalkoztak. A májbetegségnek ez a formája súlyos elhízás esetén észlelhető. Az amerikai felnőttek 3-4 százaléka szenved ebben a betegségben, melynek végeredménye májzsugor vagy májrák lehet.

A folyamat hátterében egyik kritikus tényező a zsírsejtek termelte hormon, a leptin. A máj kötőszövetes elfajulásának oka elsősorban a kollagén, mert ez a fehérje szaporodik fel májzsugorban. A kutatók azt találták, hogy a kurkumin megakadályozta azoknak a sejteknek a működését, melyek a májszövetnek ezt az elfajulását okozzák.
Forrás: MTI