Rendületlenül ütköztet a CERN

Új fázisba lép az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjével (LHC) végzett kísérlet, amelynek keretében az elkövetkezendő hetekben protonok helyett pozitív töltésű ólomrészecskéket ütköztetnek egymással.

A 2010-re tervezett protonütköztetések csütörtökön befejeződtek - közölte a svájci székhelyű intézmény. A tudósok a protonfizika első évére tervezett összes célt megvalósították; az utóbbi napokban az LHC olyan ütközési szintet ért el, amely kétszer nagyobb mértékű a beirányzott legmagasabb értéknél.

A kísérletek már most kiemelkedő jelentőségű bepillantást engednek a fizika új határaiba - idézte egy közlemény Sergio Bertolucci, a kutatásért és adatfeldolgozásért felelős igazgató szavait.

2011-re a szakemberek a protonütköztetésekből származó olyan nagy mennyiségű adatra számítanak, amely a fizika teljesen új szféráját nyitja meg.

Az elkövetkezendő hetekben úgynevezett ólomionokat, vagyis olyan ólomatomokat ütköztetnek majd, amelyekből kivonták az elektronokat. A kísérlet során elenyésző mennyiségben keletkezhetnek olyan anyagok, amelyekből az ősrobbanás utáni első pillanatokban létrejött a ma ismert anyag.

A nagy hadronütköztetőt december 6-án leállítják, és majd csak 2011 februárjában indítják újra.

Akkor újra protonokat ütköztetnek majd a svájci Genf városa alatti 27 kilométeres alagútban.

Forrás: MTI