Több ház életveszélyes, sokat le kellene bontani Jászladányon, ahol nyáron súlyos belvíz, majd tornádószerű vihar okozott óriási károkat. A település hiába várt százmilliós nagyságrendű segítséget, semmit sem kapott az államtól.

Óriási vihar csapott le Jászladányra július elején - tetőket söpört le a házakról, és több ingatlant is lakhatatlanná tett. De nem ez volt az egyetlen nagy probléma a Szolnok megyei településen.A belvíz egész tavasszal és nyáron megkeserítette az ott lakók életét.

Amatőr felvétel a júliusi jászladányi "tornádóról":

És még keseríti most is...

Nem foglalkoznak velük

Október folyamán már egyre több olyan hangot lehetett hallania a településről, miszerint a ladányi károk és árvizek az iszapkatasztrófa mellett háttérbe szorulnak, és senki sem foglakozik a gondjaikkal.

"Ebben rizst lehetne termeszteni" – két rövid házi videó a nyári belvízhelyzetről. A helyszín a szintén Szolnok megyei Alattyán:

Dankó István, a nagyközség polgármestere a HírExtrának elmondta, abból a pénzből, amit eddig kaptak, csak az önkormányzat kötelező feladatait ellátó épületeket tudták felújítani.

"Máig várjuk a pénzt"

Alattyánon is rossz a helyzet
"A közvetlen kárelhárításra még az előző önkormányzat nyújtott be pályázatot a vis maior alaphoz, amelyből azóta 19,2 millió forintot utaltak is a település számlájára. A későbbi viharok, esőzések utáni védekezésre, illetve a keletkezett károk enyhítésére azonban újabb, 17 millió forintos igényt is benyújtott Alattyán. Beázott a tornacsarnok, a vízátfolyások miatt károsodott az út, vízben állt az óvoda kazánháza, károk keletkeztek a művelődési házban is.
Számos épületben, köztük az óvodában is nyár tavasz óta szinte folyamatosan készenlétben állnak a szivattyúk.
Az már egyértelműnek tűnik, hogy az utakban keletkezett károkat nem lehet majd helyreállítani vis maior keretből, illetve az is egészen biztos, hogy magánházak helyreállítására sem lehet ezeket felhasználni. A faluban található házak majdnem felében keletkezett kár Alattyánban.
Tárgyalunk a Magyar Vöröskereszt képviselőivel annak érdekében, hogy a leginkább rászoruló családok, ingatlanok esetében az építési anyagok biztosításával támogatni tudják a helyreállítást" mondta  korábban Dalmadi Tiborné, Alattyán polgármester asszonya (Új Néplap)
"Alacsony fekvésű település vagyunk, belvízvédekezést folytattunk egész májusban és júniusban. Ennek a belvízi védekezésnek az első vis major részét megkaptuk már persze nem akkora összeget, mint amennyit igényeltünk. Csakhogy volt július harmadikán egy jelentős vihar. Az emiatt igényelt pénzt mi úgy nevezzük, hogy a vis maior kettőt még nem kaptuk meg. Máig várunk erre" vázolta a problémák eredetét a polgármester.

Dankó azt is elmonta, a másik gond, hogy a magánkárok enyhítésére eddig nem volt lehetőség.

"A magáningatlanokban is óriási károk keletkeztek. Négyszáz esetben érkezett bejelentés, hogy a belvíz maitt sérült a lakóház. Ennek a hatvan százaléka indokolt is. Ezek között van harminc-ötven, ami nagyon rossz állapotban van. Olyan házakról is tudunk, melyek életveszélyesek, sőt olyanról is, amit már le is bontottak. Van olyan ház, ahonnan kiköltöztek és most albérletben laknak a lakók. Sőt sok ház sodródhat életveszélyes állapotba a következő időszakban, mert már most nagyon rossz állapotban vannak, és nem tudják a helyzet romlását megakadályozni" tette hozzá Dankó István.

Csak az állam segíthet

Megoldás? Csak az állami pénz. A település ugyanis hiába gazdálkodik több mint egymilliárd forintból évente, a költségvetése forráshiányos, így esélytelen, hogy százmilliós nagyságrendben belenyúljanak a magánkárok enyhítésére.

"Ezt csak akkor elhetne enyhíteni, ha a települést katasztrófa sújtott terület lehetne. Sajnos azonban jelenleg nem vagyunk ebben a kategóriában" hangzott némiképp meglepően a polgármester sajnálkozása.

Jászladány ugyanis 2000-ben és 2006-ban hasonló helyzetben megkapta a kívánt állami támogatást. Ahogyan Dankó fogalmaz, a mostani ráadásul felülmúlta az akkori belvizeket.

Most azonban nem lehet ilyenmód enyhíteni a lakosok ingatlanjaiban keletkezett károkat.

Levelek, válasz nélkül

"Most készülök a harmadik levelet is elküldeni a belügyminiszter úrnak, hogy valami érdemi választ kaphassunk az ügyben. Az önkormányzat erejéből csak arra futotta: a vihar után cserepekkel segítettük a károsultakat. Pénzzel azonban semmiképp sem tudjuk támogatni a belvíz miatt tönkrement otthonukat önerőből felújítani nem tudó családokat. Óriási szükség lenne az állami segítségre" hangsúlyozta a jászladányi polgármester.

Az ügyben a HírExtra is megkereste a Belügyminisztériumot. Kérdéseinkre először csak egy sajtótájékoztatóra szóló meghívót kaptunk válasz gyanánt. Néhány órával az első levél után aztán befutott a második e-mail is a minisztériumtól.

Ebben leírják, hogy a ladányi levelekre már folymatban van a válaszadás.

13 millió 764 ezer forint


"Az önkormányzati védekezési munkálatok támogatására, illetve az önkormányzati tulajdont ért károk mérséklésére az úgynevezett vis maior tartalék szolgál. Jászladány önkormányzata a vis maior tartalék terhére két támogatási kérelmet nyújtott be eddig. Az első kérelem védekezési munkálatok támogatására irányult, a kérelem alapján 2010 augusztusában az önkormányzat 13 millió 764 ezer forint támogatást kapott a vis maior tartalékból" állt a minisztérium hivatalos válaszában.

Ezt eddig is tudtuk, a kérdés az, hogy miért nem kapta még meg a település a második összeget is. A BM-nek természetesen erre is volt "válasza".

"Egyedi kormánydöntés szükséges"

"A második támogatási kérelem, amely önkormányzati tulajdonban esett károk mérséklésére irányul, jelenleg elbírálás alatt áll. Miután az elmúlt időszakban az önkormányzatok részéről nagyszámú támogatási igény benyújtására került sor, ezért annak elbírálásáig szíves türelmüket kérjük. A benyújtott vis maior támogatási igények elbírálása folyamatos. Az egyéb károk mérsékléséhez egyedi kormánydöntés szükséges" eddig a Belügyminisztérium hivatalos válasza a jászladányi ügyben.

Hogy mit jelent ez? Valószínűleg a jászladányiak egy darabig még biztosan egyedül maradnak a bajban pedig nagyon bíztak, és bíznak a mai napig az állami segítségben.