Mocskos politikai játszma Halason?

Szokatlanul sok, négy alpolgármestert is kinevezett az új kiskunhalasi polgármester. A Fidesz pazarlásról és előre megköttetett politikai alkukról, a megvádolt fél ésszerűsített átszervezésről beszél.

A kiskunhalasi képviselőtestület
Aradszky Lászlóné, Likács László, Fülöp Róbert, Hunyadi Péter, Jerémiás Béláné, Máté Lajos, Dr. Skribanek Zoltán (mindannyian Fidesz-KDNP), Dózsa Tamás Károly, Halász Balázs (függetlenek), Vili Gábor, Nagy Péter, Nagy Róbert (mindhárman Jövőnk Halas Egyesület), Jekő Attila, Váradi Krisztián (mindketten MSZP).
Polgármester: Gyovai István (Jövőnk Halas Egyesület)
A kiskunhalasi helyzet hasonlít az esztergomihoz - a szivárvány szinte minden színében pompázó politikai erők összefogtak a Fidesz ellen, ráadásul a polgármestert sem a kormányzó párt adja.

A különbség:  ameddig Esztergomban eddig nem sikerült egyetlen alpolgármestert sem megválasztani, addig a 30 ezer lelkes Kiskunhalason rögtön lett négy is. Az új polgármester, Gyovai István ugyanis nem kevesebb, mint négy alpolgármestert nevezett ki maga mellé.

Budapesten is négy helyettes van...

Sok? Az ellenzékbe került, eladósodott városról beszélő Fidesz szerint rendkívül. Mindezzel együtt a helyzet nem egyszerű. A tizennégy halasi képviselőből hét fideszes, három a polgármestert is adó Jövőnk Halas Egyesület, kettő az MSZP embere, a maradék kettő pedig független.

Hét-hét, persze csak akkor, ha a különböző politkai erők hajlandóak összefogni a Fidesz ellen.

A Fidesz egyébként még néhány hete is abban bízott, hogy a Jövőnk Halassal együtt jófajta kolaíciót alkotva irányíthatja a várost. A Jövőnk Halasnál azonban nem így gondolták, és a szocialista, illetve a független képviselőkkel szövetkezve felépítették saját kis pártszövetségüket.

Előre kiosztották a posztokat?

"A Jövőnk Halas képviselői elterelő manővernek szánták a tárgyalásokat. Rég elhatározták, nem a város érdekét fogják szem előtt tartani, hanem egy szűk rétegét. Egy rendezvényszervező iroda például már néhány nappal a választások után olyan meghívókat küldött ki, melyben Dózsa Tamás Károly független képviselőt már alpolgármesternek nevezték" - mondta a HírExtrának Skribanek Zoltán képviselő, a helyi Fidesz elnöke.

Skribanek szerint a háttérben az összes nem fideszes képviselő megállapodott egymással és a polgármesterrel, hogy pozíciókért cserébe összeállnak ellenük.

400 ezres fizetés fejenként


"A hét ember - a Jobbiktól a szocialistákig - úgy állt össze, hogy mindenkinek jutott valamilyen poszt. A hét nem fideszes képviselő közül így lett négy alpolgármester és három bizottsági elnök. Ráadásul az alpolgármesterek mindegyike főállású, azaz közel 400 ezer forintos fizetést visznek haza" - magyarázta Skribanek a fideszes álláspontot.

Az egyik kinevezett alpolgármester, a szocialista Jekő Attila nem pazarlásról, hanem ésszerű átszervezésről beszélt.

Pazarlás? Ésszerű átalakítás!

"Az alpolgármesterek különböző területeken fognak dolgozni. Az elmúlt években több tízmillió forintot fizetett ki az önkormányzat különböző tanácsadói, pályázati szolgáltatásokért. Ezeket mostantól átveszik az alpolgármesterek - inkább nevezhetjük tehát ezt az átszervezést ésszerű átalakításnak, mint pazarlásnak" - mondta Jekő.

Erre szokták mondani, nézőpont kérdése. Kérdéses azonban: belenyugszik-e a Fidesz a kialakult helyzetbe, illetve ha - valószínűen - nem, mit tehet az alpolgármesterek serege ellen.

Aláírásgyűjtést terveznek

"Próbálunk fellépni a törvény adta lehetőségekkel. Megpróbáljuk nyomás alá helyezni a nyolc fős "koalíciót". Ha mást nem is, legalább az alpolgármesterek számának csökkentését el szeretnénk érni. Pénteken már volt egy tüntetés, azt azonban nem mi szerveztük. Mi inkább azt tervezzük, aláírásgyűjtésbe kezdünk a négy alpolgármesteres felállás ellen" - mondta Skribanek. A fideszes elnök azt is hozzátette: ha az erőfeszítésük meghiúsul, akkor nincs más lehetőségük mint konstruktív ellenzékként részt venni a város életében.

A HírExtra természetesen szerette volna megkérdezni Gyovai Istvánt is, hogy miért van szüksége négy alpolgármesterre, amikor elődei megelégedtek eggyel. Az új polgármester titkárságáig sikerült azonban csak eljutnunk, Gyovai István rendkívül szoros programjára hivatkozva eddig még nem nyilatkozott az ügyben.