"Orbán többet találkozik a Sukorói befektetővel, mint akikkel egyeztetni kéne"

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője elmondta, nem lehet majd interpellálni a legfőbb ügyészt, akit kilenc évre neveznek ki, de hétfőnként lehet majd kérdezni tőle. A fejleményekkel kapcsolatban megkerestük Török Zsoltot, az MSZP szóvivőjét.

Nem lehet majd interpellálni a legfőbb ügyészt, mi erről a véleménye?

Az AB döntés
Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Fidesz által korábban beterjesztette és elfogadott törvényt a kétmilliónál magasabb végkielégítésekre kirótt 98 százalékos különadót.

A testület szerint a különadóról szóló törvény visszaható hatálya nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem olyanokra is, amelyek törvényi előírás alapján, alanyi jogon járnak. Ugyanakkor az Ab hangsúlyozta azt is, hogy a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmek külön mértékű adóztatása az adott adóévben az Alkotmányból eredő lehetőség, amellyel - a most vizsgált különadótól eltérő módon - élhet a törvényhozó.
Ez a döntés is illeszkedik a Fidesz antidemokratikus intézkedéseinek a sorába. Létrehozzák a leválthatatlan légiót, akár úgy, mint Szalai Annamária médiahatósági posztját, akár a jövőbeli legfőbb ügyészt.

Emellett több száz közalkalmazottat és köztisztviselőt akarnak utcára tenni. Kirúghatatlanná teszik a pártkomisszárokat és több évre bebetonozzák őket, miközben azokat a közszférában dolgozókat, akik a hátukon viszik az országot, indoklás nélkül kirúghatják.

Hogy nem lehet interpellálni az ügyészt, az alapvető demokratikus jogok csorbítása. Amikor azt mondjuk, fontos a demokrácia, alapvető emberi jogokról beszélünk, vagy akár a médiáról, akkor még sokan legyinthetnek. De amikor a magán-nyugdíjpénztárakról van szó, akkor jön a Fidesz, és egy nap alatt elveszi az emberektől azt, amit éveken át összespóroltak.

A demokrácia azért fontos, mert ha ez nincs, akkor az első lépésben a szólásszabadságot, vagy az interpellálhatóságot törlik el, második lépésben meg elveszik az emberek megtakarítását.

Mi jelent, az, hogy lehet kérdezni a legfőbb ügyészt?

Ez egy cinikus megjegyzés volt a Fidesz frakcióvezetőjétől. A kérdezés és az interpellálhatóság között óriási a különbség. Azért fontos az interpellálhatóság, mert ez egy természetes alapjoga egy parlamenti ellenőrzést végző ellenzéki pártnak. Az emberek azért küldtek ide minket, hogy a végrehajtó hatalmat ellenőrizzük.

Az ellenőrzést, ami a feladatunk, nem végezhetjük, és ez alapvető demokratikus elveket sért. Ez a cinikus megjegyzés azt jelenti, hogy a Fidesz továbbra is amellett a demokratikusnak mondott elve mellett van, hogy nekik mindent szabad.

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a 98 százalékos adót a végkielégítésekre.

Ez is már megálljt parancsolt a Fidesz diktatórikus hajlamainak, antidemokratikus felfogásának. Lassan talán az emberek is észhez térnek.

Véget értek az új kormány mézeshetei, rájönnek az emberek, hogy nem csak a demokratikus alapjogokat csorbítják, hanem a mindennapi életünket érintően is negatív döntéseket hoznak, legyen az a közszférából való elbocsátás, vagy a magán-nyugdíjpénztárak ügye.

Alkotmányos alapjog az is, hogy nem lehet visszamenőlegesen törvényt alkotni, ezt a Fidesz felrúgta a 98 százalékos különadóval, most itt az eredménye.

Nemcsak a Fidesznek lehet jelzésértékű ez az AB döntés?

Alapvető jel a diktatúrának, hogy az AB nem szereti az ilyet. Akaratukat nem vihetik keresztül mindenkin, anélkül, hogy ne egyeztettek volna az érintettekkel. A nyugdíjpénztárak ügyében a munkavállalókkal és a munkáltatókkal is kellett volna egyeztetni.

Orbán Viktor többet találkozik a sukorói befektetővel, Ronald Lauderrel, mint azokkal, akikkel egyeztetnie kellene a különböző döntésekről. Egyeztetés nélkül nem lehet demokráciát működtetni, illetve az a kérdés, milyen elveket vall a Fidesz a demokráciáról? A diktatórikus döntéseik jogállamban nem divatosak, vissza kellene venni ebből, ehhez jelzésértékű az AB mostani döntése is.