Esztergom: feloszlanak, vagy jön a kamu együttműködés

Tovább folytatódik az Esztergomi állóháború. Meggyes Tamás még mindig magának akarja a várost, miközben egyre többen ferdén néznek rá is,és a Fideszre is. Mi történik valójában a színfalak mögött?

A csütörtök esti képviselőtestületi ülés sem hozott megoldást az áldatlan esztergomi állapotokra, sőt. A háború, amiről a HírExtra korábban már beszámolt lényegében állóháborúvá változott - továbbra is folyik a harc Meggyes Tamás és Tétényi Éva között az igazi hatalom megszerzéséért.

"Meggyes a Fidesz testületén át akarja irányítani a várost"

Zentai Plajner Zsolt, a Jobbik esztergomi elnöke, aki csak azért nem ül bent a város képviselőtestületében, mert megyei helye miatt lemondott az esztergomi listás képviselői mandátumáról, a HírExtrának adott nyilatkozatában kiemelte Meggyes Tamás felelősségét a kialakult helyzetben.

"Meggyes Tamás a látszat ellenére nem nyugodott bele abba, hogy elveszítette a választást. Jelenleg arra játszik, hogy a Fidesz frakciót lényegében kívülről irányítva vezesse a várost is. Meggyes korábban a képviselőtestülettel olyan hatalmat adatott magának, amivel tulajdonképpen azt csinálhatott, amit akart. Mondhatni technokrata rendszerben irányította Esztergomot. Ezeket a kiosztott jogosítványokat próbálja most visszaszerezni, és a Fidesz testületén át akarja a várost" - mondta a jobbikos politikus.

Nagy vereség elé néz a Fidesz?

Zentai Pajner azt is elmondta, két verziót tart elképzelhetőenk a város jövőjére vonatkozóan. Az egyik lehetőség szerint - mivel jogsértés történt, hiszen olyan szabályokat fogadtak el, ami a jegyző szerint is jogaszabályba ütköző - elképzelhető, hogy feloszlatják a képviselőtestületet, és kiírnak egy új választást.

Ízelítő a csütörtök esti testületi ülés hangulatából - miközben Tétényi Éva polgármester asszony beszél, a Városháza előtti térre gyűlt tömeg hangja is behallatszik a terembe...

"A lakosság úgy döntött, hogy egy Fideszes képviselőtestület működjön együtt egy nem fideszes polgármesterrel. Ha csak a számokat nézzük, akkor háromezer olyan szavazó volt, aki amellett, hogy a fideszes polgármestert választotta, a Fidesz képviselőjelöltjére adta le a voksát. Élesednek azok a hangok, hogy legyen előrehozott választás. Ebben az esetben pedig a szavazók, akik a Fidesz egyéni jelöltjeire szavaztak, már most megmondták, hogy nem fogják újra megtenni" - hangsúlyozta a tegnapi testületi ülésen végig jelen lévő jobbikos politikus.

/KERETES
Mi történt a testületi ülésen?

A fideszes képviselők megvonták a jelenlegi polgármester jogköreinek egy részét. Tétényi Éva ezentúl gazdasági és fejlesztési ügyekben nem dönthet önállóan, bizottsági felhatalmazás nélkül. Aztán persze alpolgármestert sem tudott választani a testület, és a bizottságokat sem tudták megalakítani.
Meggyes Tamás azonban megígérte, hogy visszaadja személyét már nem megillető javait, mint például szolgálati autóját. Az ülést több éles szóváltás, veszekedés is kísérte.
KERETES/

Zentai Pajner nincs egyedül azzal a véleményével, hogy a kialakult helyzetet a Fidesz felső vezetése egyszerűen megoldhatná. A kérdés az, hoyg milyen módszerrel teszik meg, ha egyáltalán tesznek valamit az ügyben.

Látszategyüttműködés vagy feloszlatás

"Ha megkockáztatják az előre hozott választásokat, akkor borítékolhatunk egy óriási Fidesz-vereséget. Azzal pedig nem csak a polgármesteri széket, hanem a képviselőtestületi többsége is elveszítenék. A másik megoldás, hogy úgy dönt a fideszes vezérkar hogy nem ér annyit ez a botrány a Fidesznek, akkor kényszerítik Meggyeséket, hogy látszatilag belemenjenek egy együttműködésbe" - tette hozzá Zentai Plajner.

Még a tegnapi képviselőtestületi ülés előtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz. Ezen Steindl Balázs, a párt esztergomi elnöke a elmondta, fontos lenne, hogy a sajtó és a nyilvánosság pontos képet kapjon a kialakult helyzetről.

Fidesz: törekszünk az együttműködésre

"Bár a polgármester-asszony az ellenkezőjét állítja, de frakciónk törekszik az együttműködésre. Szeretnénk, ha ez fordítva is igaz lenne. Aggályos, hogy a választások óta eltelt több mint két hét alatt, a látványos sajtóeseményeken kívül semmilyen érdemi munkát nem láthattunk a polgármester részéről" – mondta Steindl.

"Hogy miért teszi azt Meggyes, amit tesz? Véleményem szerint lehetséges, hogy egy elszabadult ágyúról van szó. Ha egy ilyen megalomán ember ennyire ragaszkodik a hatalomhoz, akkor elképzelhető, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Arra lő, amerre lát. A másik verzió szerint - ami még szintén a magánvéleményem - a Fidesz kétharmados parlamenti többségének biztosítása érdekében fér még bele a Fidesznek az, hogy ez az úriember maradjon kegyben a pártnál" - tette hozzá a Jobbik helyi elnöke, aki azt is elmondta, ha összefog a két fél, akkor a Jobbik ezt mindenféleképpen támogatni fogja. "Ami a város érdekében történik, akárki javasolja is, meg fogjuk szavazni. A mi pedig a város érdeke ellen lesz, azt nem fogjuk megszavazni. Helyi szinten a pártpolitika sokkal inkább a háttérbe van szorítva. Össze kell fogni, és együtt kell dolgozni, azért, hogy a város működhessen" - mondta végezetül Zentai Plajner Zsolt.

Végszónak is tökéletes. Lenne. Valami azonban azt súgja, hogy Meggyes amolyan jófajta elszabadult ágyúként nem lőtte még el minden puskaporát.