Megnyílt az isztambuli Csontváry-kiállítás

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg szerdán az Isztambulban, Európa egyik idei kulturális fővárosában rendezett Csontváry-kiállítást - értesítette a MTI-t csütörtökön a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI).

A NEFMI kultúráért felelős államtitkárságának közleménye szerint az isztambuli Pera Múzeumban Csontváry Kosztka Tivadar 39 festményével, köztük a legismertebb, Magányos cédrus című képével találkozhat a török közönség.

A tárlat összeállításakor csak a legmonumentálisabb darabokat, így a Bábelt, a Mária kútját, a Tátrát és a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című képeket kellett itthon hagyni, egyébként a mester Pécsett látható olajfestményei a Magyar Nemzeti Galéria további öt képével kiegészülve tekinthetők meg a legnépesebb török városban.

A kiállítás megrendezésére az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat keretében, a Pécs és Isztambul közötti együttműködésnek köszönhetően került sor.

"A legtöbb magyar egyetért abban, hogy Csontváry a valaha élt legnagyobb magyar festő. Festészete a magyar és egyetemes művészet maradandó értéke, a legfontosabbak egyike, amelyet Magyarország saját magából megmutathat" - idézi közlemény Szőcs Gézát, aki az isztambuli megnyitón méltatta a művészt.

A Pera Múzeum a tárlat kapcsán katalógust is készít, így maradandó nyoma is marad a képek vendégszereplésének. Isztambulban december közepéig lesznek láthatók Csontváry Kosztka Tivadar festményei.

Törökországi útja során a kultúráért felelős államtitkár megbeszéléseket folytatott isztambuli múzeumi vezetőkkel, és csütörtök reggel a Feriköy protestáns temetőben megkoszorúzta az 1848-as szabadságharc honvéd tisztjeinek sírját - közölte még a tárca.
Forrás: MTI