Ha jön az eső, újra gipszelnek

Az esetleges újabb esőzések hírére reagálva a vízügyi szakemberek az MTI tudósítójának csütörtökön Kolontáron azt mondták: ha újra nagyobb esőzések érik el a térséget, készen állnak arra, hogy a folyókba újra beszivárgó vörösiszap okozta lúgosságot ismét gipsszel és savakkal közömbösítsék.

A Marcalban szerdán mért 9,5-ös pH-érték hírét kommentálva a szakemberek elmondták, az ivóvízbe nem jutott szennyeződés, így a lakosság ivóvízellátása ismét zavartalan. Ahhoz, hogy a vörösiszap okozta szennyeződést meg tudják állítani, legelőször is le kellene zárni a zagytározó megsérült X-es kazettáját, majd a mezőgazdasági területekről összegyűjteni a néhol még méteres magasságban álló veszélyes anyagot.

Mivel a külterületeken még nem kezdték el a kármentesítést, arra kérik a Mal Zrt.-t, jelöljön ki egy olyan területet, ahová folyamatosan lehet majd szállítani a szennyezett földet - mondták a nyilatkozó szakemberek. A Kolontárra vezető úton, Devecser határában az MTI tudósítója azt látta, hogy az egykori szántóföldeken még magasan áll a vörösiszap, a területen lakások berendezési tárgyai, háztetők darabjai, ruhák vannak szétszóródva, és egy megsérült autó is áll messze az úttól és a település határától, a szántón.

A Veszprém megyei település Táncsics utcai részén, ahol a vörösiszap a devecseri úton átömölve árasztott el házakat, kereteket, még nem kezdték el a kármentesítést, az udvarokon térdig ér a vörös sártenger. A két és fél héttel ezelőtt bekövetkező ipari és ökológiai katasztrófa miatt teljesen kipusztult az ajkai térségben folyó Torna-patak és a Marcal élővilága, de a szennyeződés eljutott a Duna fő ágába is.

Október 4-én délután a víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán 13,5-es pH-értéket mértek a Torna-patakon, de a Marcalban is 10 fölött volt ez az eredmény. A vörösiszapos vizet gipsszel és savakkal próbálták közömbösíteni, és ennek köszönhetően sikerült megállítani a szennyeződést, és 8-ra csökkenteni a pH-értéket a Duna fő ágánál, és ez már nem veszélyeztette Európa legnagyobb folyójának magyarországi szakaszán az élővilágot.

Vízügyi szakemberek az MTI tudósítójának csütörtökön Kolontáron, a még mindig vöröslő Torna-patak mellett azt mondták, a kétnapos esőzés miatt a tározóból és a mezőgazdasági területekről újra szivárogni kezdett szennyeződés a patakba, így szerdán a Marcalban már újra 9,5-es pH-értéket mértek, holott a hétvégén ez az érték csak 8,5-9-es magasságot ért el. Félő, hogy ez a szám növekedhet - tették hozzá.

Csütörtök délelőttre már napsütésessé vált az idő az ajkai térségben, reggel azonban még szemerkélő eső nehezítette a kárfelszámolási munkát.
Forrás: MTI