Fiatal elítéltek a jóvátételi rendezvényen

A pártfogói felügyelet alatt álló mintegy 1800 fiatal közül csaknem 110-en vesznek részt a Jóvá-Tett-Hely közösségi foglalkoztató különböző programjaiban, köztük a jóvátételi programban - mondta Horváthné Mátrai Katalin, a fővárosi Pártfogó Felügyelői Szolgálat osztályvezetője szerdán egy budapesti konferencián.

A rendezvényen tíz olyan alapítvány mutatkozott be, amelynél közösségi jóvátétel valósítható meg.
A fővárosi szolgálat háttérintézménye, a Jóvá-Tett-Hely közösségi foglalkoztató a büntetés-végrehajtás sajátos, az igazságügy és a civil társadalom határán álló színtere, ahol a fiatalkorúak, illetve a fiatal felnőttek által elkövetett bűncselekmények következményeinek kezelése a különféle közösségi szereplők együttműködésével valósul meg.

A közösségi jóvátétellel a fiatalkorú és a fiatal felnőtt elkövetők szimbolikus formában, a közösség irányában teszik jóvá a bűncselekményükkel az áldozatnak, illetve a közösségnek okozott sérelmeket. Ennek színterét helyi civil, illetve állami szervezetek biztosítják. A partnerszervezetek az élet különféle területein működnek, ilyen például a környezetvédelem, a kultúra vagy a kórházi segítő munka.

A Pártfogó Felügyelői Szolgálatnak még egy hasonló jellegű kezdeményezése működik: Miskolcon, a Zöld Ház Reintegrációs Program.

Horváthné Mátrai Katalin elmondta: a foglalkoztatóhoz bírósági ítélet vagy határozat alapján kerülnek a fiatalok. Itt a szociális készségek terén való elmaradást próbálják pótolni, például erőszakos bűncselekmények esetén az agresszióra célzott programokat alkalmaznak.

Erre vannak csoportos technikák és van egyéni pszichológiai tanácsadás révén fejlesztő program is.

Egy másik módszer a jóvátételi típusú program, ennek két fajtája van, az egyik a konferenciamodell. Ekkor a sértett és az elkövető találkozik, és a sértett kinyilvánítja, hogy mi az, ami neki jóvátételként a bűncselekmény ellenében megfelelne az elkövetőtől.

A másik programot akkor alkalmazzák, amikor nem egy konkrét embert sértett vagy károsított meg a pártfogolt, hanem közérdeket, ilyenkor van ugyan szankció, de ha ez önmagában nem megoldás a problémára, akkor a fiatalok olyan szervezethez kerülnek, ahol a devianciájuk jóvátételi helyzetté formálható, például egy graffitiző fiatal falat fest.

A fővárosi közösségi foglalkoztató jelenleg tizenegy szervezettel dolgozik együtt, próbálnak olyan szervezeteket megcélozni, amelyek különböző bűncselekményekre adnak választ. A helyi fiatalkorú pártfogoltak száma 1500-1800, közülük az idén eddig 110-en vettek részt különböző programokban, köztük jóvátételi programban.

A konferencián bemutatkozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely a Mesefal program keretében fogadja az elkövetőket; a fiatalok főleg gyermekkórházakban dekorálják a falat. A Gyermekvilág-Ágyszínház Közhasznú Alapítványnál szintén kórházakban zajlik a program, itt mesét olvasnak, játszanak, kézműves foglalkozásokat tartanak a beteg gyerekeknek.

Egy másik szervezetnél közlekedési bűncselekményeket elkövetők tartanak előadást, autósiskolákban. A Mancsosok Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány szervezésében kutyákkal látogatnak értelmi fogyatékosokat, időseket.

Van olyan alapítvány is, ahol kórházi önkéntes munkát kell végezniük a fiataloknak. A Lánglovagok Egyesület is részt vesz a jóvátételi programban; a szervezetnél olyan fiatalokkal foglalkoznak, akik ellen gyújtogatás miatt indult büntetőeljárás.
Forrás: MTI